Puhutaan suostumuksesta! -ihmisoikeuskasvatusmateriaalin tavoitteena on kannustaa keskustelemaan seksuaalioikeuksista sekä auttaa nuoria toimimaan omassa arjessaan suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Erityisesti yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville nuorille suunnattua materiaalia voi hyödyntää monen eri oppiaineen tunneilla.
Keväällä 2021 julkaistu Puhutaan suostumuksesta! -materiaali koostuu seksuaalioikeuksia käsittelevästä taustatiedosta, temaattisista harjoituksista sekä toiminta- ja materiaalivinkeistä. Opettaja voi valita materiaalista omalle ryhmälle sopivimmat harjoitukset ja toteuttaa niitä yksittäin tai laajempina oppimiskokonaisuuksina. Harjoituksissa oppilaat pääsevät esimerkiksi testaamaan tietämystään seksuaalioikeuksista, tulkitsemaan musiikkivideoita ja analysoimaan blogitekstejä.
Maksuton materiaali on koostettu yhdessä nuorten, opettajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Vapaaehtoiset opettajat ja oppilaat ovat testanneet materiaalin harjoituksia oppitunneilla, ja materiaalia on kehitetty palautteen pohjalta.
”Harjoituksissa on käytetty samaistuttavia ja realistisia esimerkkejä, eikä nuorten omaa osaamista myöskään ole aliarvioitu”, kertoo materiaalin kehittämiseen osallistunut 15-vuotias Julia. Hänen mielestään materiaalin harjoituksissa onnistutaan hyvin pääsemään nuorten tasolle, siihen todellisuuteen, jossa he elävät.
”Tässä materiaalissa on hyvin otettu huomioon nuorten moninaisuus. Materiaali osoittaa, miten monenlaisessa muodossa seksuaalista häirintää voi esiintyä, ja miten häirintä voi koskettaa hyvinkin erilaisia ihmisiä. Näin ei oppimateriaalien kohdalla aina välttämättä ole, mikä tekee tästä materiaalista erityisen onnistuneen”, Julia jatkaa.
Myös uskonnonlehtori Päivi Paloranta on tutustunut materiaaliin. Hän on testannut harjoituksia yhdessä oppilaidensa kanssa.
Palorannan mukaan materiaali on sisällöltään todella monipuolinen. Hän uskoo, että jokainen opettaja löytää siitä jotakin omalle ryhmälleen sopivaa.
”Materiaali on helppokäyttöistä, ja opettaja pystyy kätevästi hyödyntämään sitä oppitunneilla. Kaikkiin käsiteltäviin aiheisiin löytyy perusteellisesti faktaa ja pohjatietoa, mikä on hyvä taustatuki opettajalle”, Paloranta kertoo.
Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät aiheet voivat herättää keskustelijoissa voimakkaita ajatuksia ja tunteita. Materiaalista löytyy myös vinkkejä siihen, miten opettaja voi käsitellä aiheita ja niiden herättämiä tunteita oppilaiden kanssa mahdollisimman sensitiivisellä tavalla.
”Oppilasryhmät voivat olla tosi erilaisia, jokaisessa ryhmässä on oma luottamuksen ja vuorovaikutuksellisuuden asteensa. Tässä materiaalissa on hyvä määrä myös matalan kynnyksen tehtäviä, joita on helppo tehdä ryhmän kuin ryhmän kanssa. Niiden kautta pääsee käsittelemään vaikeitakin aiheita menemättä niin ihon alle”, Paloranta jatkaa.
”Materiaali onnistuu tavoittamaan maailman, jossa nuoret elävät. Samalla se tarjoaa opettajalle itselleen mahdollisuuden oppia tästä todellisuudesta”, hän kiteyttää.
Puhutaan suostumuksesta! -ihmisoikeuskasvatusmateriaalin pääset lataamaan tästä.
Työtä ihmisoikeuksien puolesta tarvitaan
- Tuoreimman Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan lukion 1. ja 2. vuosikurssilla opiskelevista tytöistä 15 ja pojista 3 prosenttia on kokenut seksuaaliväkivaltaa viimeisen vuoden aikana
- Erityisen usein seksuaaliväkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokevat vähemmistöihin kuuluvat ihmiset
- Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on kaikille kuuluva ihmisoikeus, jonka tulisi toteutua jokaisen nuoren arjessa –siksi jokainen häirinnän kokemus on liikaa!
- Väkivallan kitkeminen edellyttää laajaa, kulttuurillista muutosta – suostumukseen perustuvasta kulttuurista pitää tulla uusi normaali!
- Kouluilla on tärkeä rooli muutoksen edistämisessä, ja seksuaalioikeudet onkin nostettava keskusteluun kokonaisvaltaisesti myös koulujen hallinnossa
- Opettaja voi edistää muutosta omalta osaltaan käsittelemällä seksuaalioikeuksia nuorten kanssa ja kannustamalla nuoria käyttämään omia vaikutusmahdollisuuksiaan