Amnestyn mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen on kunnioitettava täysimääräisesti itsemääräämisoikeutta ja lapsen oikeuksia. Lisääntymiskyvyttömyys- ja sterilisaatiovaatimus on poistettava sukupuolen juridisen vahvistamisen ennakkoehdoista, ja sukupuolen juridisen vahvistamisen on oltava mahdollista henkilön omalla ilmoituksella. Ehdottomasta 18 vuoden ikärajasta sukupuolen juridiseksi vahvistamiseksi on luovuttava ja käytäntöjen on perustuttava lapsen edun periaatteelle. Väestötietojärjestelmässä tulisi myös ottaa käyttöön kolmas sukupuolivaihtoehto. Translainsäädännön jatkovalmistelun tulee tapahtua STM:n edeltävän työryhmän esittämän ilmoitusmenettelyyn perustuvan mallin pohjalta.
Transihmisten vanhemmuuden osalta Amnesty kannattaa sidosryhmien ehdotusta, että vanhemmuus kirjattaisiin väestötietojärjestelmään jatkossa sukupuolineutraalisti. Mikäli vanhemmuus edelleen kirjataan sukupuolitetuin termein, tulee vanhemmuusmerkinnän perustua lähtökohtaisesti vanhemman juridiseen sukupuoleen ja sukupuolitettua vanhemmuusmerkintää on voitava muuttaa vanhemman omalla ilmoituksella.
Suomessa on annettu viime vuosina eettisiä ohjeistuksia ja suosituksia intersukupuolisten lasten hoitokäytänteisiin liittyen, mutta ne eivät ole pystyneet riittävällä tavalla puuttumaan intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuden loukkauksiin. Amnestyn mukaan ilman lapsen tietoon perustuvaa suostumusta tehtävät lapsen sukupuolipiirteitä muokkaavat leikkaukset ja muut lääketieteelliset toimenpiteet on kiellettävä erityislainsäädännöllä lukuun ottamatta tilanteita, joissa lapsen terveys on välittömässä vaarassa.