Amnesty International Suomen osasto painottaa sosiaaliturvauudistuksessa ihmisoikeusperustaisuutta. Perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden tulee ohjata sosiaaliturvauudistuksen valmistelua läpileikkaavasti.
Tärkeä väline ihmisoikeusperustaisen uudistuksen toteuttamisessa on perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi. Perusteellinen ihmisoikeusvaikutusten arviointi on välttämätöntä, jotta saadaan luotettavia arvioita uudistuksen olennaisista vaikutuksista oikeuksien toteutumiseen. Ihmisoikeusvaikutusten arviointi sisältää muun muassa sukupuoli-, lapsi- ja vammaisvaikutusten arvioinnin.
Amnesty katsoo, että sosiaaliturvakomitean ensimmäisen kauden työskentelyssä eri ihmisryhmien kuuleminen ja osallistuminen on ollut uudistuksen laajuuteen nähden huomattavan vähäistä. Korostamme, ettei edes laadukas tai laaja-alainen tutkittu tieto voi korvata ihmisten kuulemista ja osallistumista.
Amnesty muistuttaa Suomen saaneen toistuvasti ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovilta elimiltä huomautuksia riittämättömästä perusturvasta, eli vähimmäismääräisten etuuksien tasosta. Amnesty katsoo, että sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä tulisi tehdä pitkäaikainen ja ylivaalikautinen suunnitelma perusturvan tason nostamiseksi ihmisoikeusvelvoitteiden edellyttämälle tasolle.
AMNESTYN 10 SUOSITUSTA SOSIAALITURVAUUDISTUKSEN JATKOVALMISTELUUN
- Sosiaaliturvauudistusta ohjaa läpileikkaavasti tavoite perus- ja ihmisoikeuksien progressiivisen toteutumisen turvaamisesta.
- Toteutetaan laaja-alaiset ihmisoikeusvaikutusten arvioinnit.
- Turvataan ihmisten ja kansalaisyhteiskunnan kuuleminen ja osallistuminen.
- Varmistetaan uudistuksen valmisteluun riittävät resurssit, jotta voidaan toteuttaa laajat ihmisoikeusvaikutusten arvioinnit ja turvata ihmisten kuuleminen sekä osallistuminen.
- Huomioidaan marginalisoidussa asemassa olevat ihmiset ja heidän erilaiset elämäntilanteensa.
- Uudistuksessa varmistetaan, että kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovien elinten suositukset sekä perusturvan riittävyyden arviointiraporttien tulokset otetaan tiiviimmin osaksi sosiaaliturvaa koskevaa päätöksentekoa.
- Uudistuksen yhteydessä tehdään pitkäaikainen suunnitelma perusturvan tason nostamiseksi ihmisoikeusvelvoitteiden edellyttämälle tasolle.
- Uudistuksen yhteydessä arvioidaan perustoimeentulotuen perusosan alentamisesta luopumista ja muita toimeentulotukeen liittyviä muutostarpeita.
- Varmistetaan, ettei etuus- tai palvelujärjestelmässä ole sellaisia ehtoja, jotka tosiasiassa heikentävät perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.
- Digitalisaatiota ja automaatiota käytetään ainoastaan tavoilla, jotka edistävät ihmisten oikeutta sosiaaliturvaan, eivätkä heikennä oikeutta.
Lue lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle kokonaisuudessaan täältä.