Lausunnolla olevan hallituksen esityksen pohja on työstetty oikeusministeriön koordinoimassa työryhmässä. Amnesty oli edustettuna työryhmässä ja jätti mietintöön eriävän mielipiteen. Lausuntopalautteessa toistuivat useat Amnestyn eriävässä mielipiteessä esille nostamat seikat. Palautteen pohjalta työryhmämietinnön sisältämää ehdotusta on muokattu oikeusministeriössä virkatyönä. Ihmisoikeusnäkökulmasta esitys on pääosin kannatettava ja oikeasuuntainen.
Amnesty ja lukuisat muut lausunnonantajat kiinnittivät huomiota työryhmämietinnön ehdotuksessa siihen, että valta-aseman väärinkäytön tulisi olla raiskauksen ja seksuaalisen kajoamisen tekotapa. Nyt lausuttavana olevassa hallituksen esityksessä valta-aseman väärinkäytön on ymmärretty johtavan tilanteeseen, jossa uhrin suostumus ei ole vapaaehtoinen, ja siten kyse on seksuaalirikoksesta. Tämä on tärkeä muutos, joka syventää ehdotuksen ihmisoikeusperustaisuutta.
Amnesty on kuitenkin pettynyt siihen, että esitykseen sisältyy elementtejä — erityisesti seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva pykälä (5§) — jotka ovat karkeassa ristiriidassa niiden ihmisoikeusopimusten kanssa, joihin Suomi on sitoutunut.
Lainsäädännön selkeyttäminen oli yksi kokonaisuudistuksen tavoitteista. Lausunnossamme esitämme, että ehdotusta entisestään selkiytetään. Ehdotuksemme kirkastaisivat myös esityksen ihmisoikeusperustaisuutta entisestään