Amnestyn mukaan sukupuolen vahvistamisen ehtojen muuttaminen luonnoksessa esitetyllä tavalla edistäisi transihmisten oikeuksien toteutumista ja vastaisi osaan Suomelle annetuista ihmisoikeussuosituksista. Kokonaisuudessaan luonnoksessa esitetyt ehdot sisältävät kuitenkin yhä merkittäviä puutteita ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna.
Karkein ihmisoikeuksia loukkaava ehto luonnoksessa on ehdoton vaatimus täysi-ikäisyydestä, jotta henkilö voi juridisesti vahvistaa sukupuolensa. Tällaisen ennakkoehdon asettaminen johtaisi Amnestyn mukaan kategorisiin lapsen oikeuksien loukkauksiin. Myös valmistelutyön yhteydessä teetetty selvitys toteaa yksiselitteisesti, että täysi-ikäisyyteen asetettavaa ikärajaa ei voida pitää sopusoinnussa lapsen oikeuksia koskevien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.
Toiseksi ennakkoehdot edellyttäisivät sukupuolta vahvistavalta henkilöltä kirjallista selvitystä pysyvästä sukupuolen kokemuksesta. Hakemusmenettely ja siihen liitettävä harkinta-aika eivät toisi sukupuolen vahvistamiseen liittyvää menettelyä täysin henkilön itsemääräämisoikeuden piiriin.
Kolmanneksi nykyistä sääntelyä vastaava edellytys Suomen kansalaisuudesta tai asuinpaikasta Suomessa ei mahdollistaisi sukupuolen vahvistamista kaikille väestötietojärjestelmään rekisteröidyille henkilöille.
Neljänneksi luonnoksessa ehdotetaan muutosta nykyisessä lainsäädännössä käytettyyn kieleen niin, että ’vastakkaista sukupuolta’ tarkasteleva käsitteistö muutettaisiin viittauksiksi ’toisesta sukupuolesta’. Amnesty kannattaa luonnoksessa esitettyä muutosta ja pitää sitä oikeansuuntaisena toimena haitallisten sukupuolistereotypioiden purkamiseksi. Jatkovalmistelussa on varmistettava, että käsitteellistäminen on yhdenmukaista koko esitystekstissä.
Viidenneksi pykälän perusteluissa käsitellään intersukupuolisten henkilöiden sukupuolen vahvistamista. Perusteluissa esitetään, että intersukupuolisen lapsen henkilötunnusta olisi mahdollista muuttaa lääketieteellisen selvityksen perusteella. Amnestyn mukaan intersukupuolisten lasten sukupuolen vahvistamiseen liittyviä käytäntöjä tulisi tarkastella osana jatkovalmistelua, jossa mahdollistetaan lapsen oikeuksia kunnioittava menettely sukupuolen juridiseksi vahvistamiseksi.
Amnestyn mukaan minkään ikäiseltä henkilöltä ei tule edellyttää lääketieteellisiä toimenpiteitä juridisen sukupuolen määrittämisen tai vahvistamisen ehtona. Sukupuolen vahvistamista tarkastelevan erityisen ihmisoikeusnormiston lisäksi Yogyakartan periaate 18 korostaa, että ketään ei tulisi pakottaa käymään minkäänlaista lääketieteellistä tai psykologista hoitoa, toimenpidettä tai testausta tai sulkea lääketieteelliseen laitokseen seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella.