Amnesty International Suomen osasto lausui 15.9.2023 sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta työttömyysturvalain muuttamisesta.
Amnesty katsoo, että esitysluonnoksessa esitetyt muutokset, kuten työttömyysturvan suojaosan ja lapsikorotusten poistaminen, heikentävät oleellisesti pienituloisten ihmisten ja heidän perheidensä taloudellista tilannetta.
Esitetyt heikennykset lisäävät viimesijaisen toimeentulotuen ja asumistuen tarvetta. Myös näihin etuuksiin on suunnitteilla heikennyksiä.
On kohtuutonta, että työllistämistä edistetään ensisijaisesti rajuilla sosiaaliturvaleikkauksilla, kun tutkimuksesta tiedetään terveysongelmien olevan merkittävä este työllistymiselle. Etenkin, kun työttömien on jo nyt vaikea saada riittäviä ja oikea-aikaisia terveyspalveluita. Kuluvalla vaalikaudella hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne ja kyky tarjota riittäviä palveluita vaikeutuu edelleen.
Amnesty pitää erityisen ongelmallisena, että hallituksen esitysluonnos, jossa on merkittäviä ja laajoja pienituloisten asemaan vaikuttavia heikennyksiä, ei sisällä perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia.
On moitittavaa, että arviointi hallituksen sosiaaliturvaa koskevien esitysten yhteisvaikutuksista valmistuu vasta lausuntokierroksen jälkeen. Merkittävien sosiaaliturvaleikkausten kasautuminen jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin ei ole ihmisoikeusvelvoitteiden mukaista. Amnesty katsoo, että sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutusten arvioinnista tulee järjestää erillinen kuulemistilaisuus.
Amnesty muistuttaa Suomen saaneen kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovilta elimiltä huomautuksia liian matalasta perusturvasta.
YK:n Lapsen oikeuksien komitea on kesäkuussa 2023 vaatinut Suomea välttämään köyhyysriskissä oleviin lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvaleikkauksia.
YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea vaati vuonna 2021 Suomea varmistamaan sosiaaliturvaetuuksien riittävä taso sekä varmistamaan, etteivät mahdolliset sosiaaliturvaleikkaukset vaikuta suhteettomasti heikommassa asemassa oleviin ihmisryhmiin.
Amnesty pitää välttämättömänä, että perustuslakivaliokunta arvioi lakiesityksen suhdetta perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.