Amnesty International Suomen osasto lausui 18.9.2023 sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta.
Hallituksen esitysluonnoksessa esitetään tiukennuksia siihen, miten toimeentulotuessa huomioidaan asumismenoja. Mikäli hakijan asumismenot ylittäisivät tarpeellisen suuruiseksi määritellyn summan, hänen tulisi hankkia edullisempi asunto laissa säädetyssä kolmen kuukauden määräajassa. Laista poistettaisiin nykylainsäädännön mukainen Kelan mahdollisuus huomioida asumismenot täysimääräisesti, mikäli hakijalla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta hankkia edullisempaa asuntoa asuinpaikkakunnaltaan.
Amnesty ei pidä yksilöllisen harkinnan heikennystä oleellisella tavalla hyväksyttävänä Suomen perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden valossa.
Esitysluonnoksen mukaan lainmuutos voisi lisätä häätöjen määrää sekä ohjautumista ruoka-apuun, seurakuntien diakoniatyöhön ja järjestöjen vapaaehtoisen avun piiriin. Amnesty toteaa painokkaasti, että on valtion velvollisuus huolehtia oikeuksien toteutumisesta, eikä tätä vastuuta voi siirtää muille toimijoille, kuten seurakuntien diakoniatyölle tai järjestöjen vapaaehtoiselle avulle. Toimet, jotka todennäköisesti lisäävät häätöjä, eivät ole Suomen valtion ihmisoikeusvelvoitteiden valossa hyväksyttäviä.
Pääministeri Orpon hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut asunnottomuuden vähentämiseen. Amnestyn arvion mukaan lausuttavana oleva hallituksen esitys yhdessä muiden samaan aikaan valmisteltavien sekä hallituskaudelle myöhemmin suunniteltujen pienituloisten toimeentulon heikennysten kanssa on vahvasti ristiriidassa tämän sitoumuksen ja Suomen ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.
Amnesty pitää esitysluonnoksen perus- ja ihmisoikeusarviointia puutteellisena. Jatkovalmistelussa esitykseen tulee sisällyttää kattava perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi, mukaan lukien sukupuoli-, vammais-, ja lapsivaikutusten arviointi. Esityksessä tulee myös huomioida kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovien elinten suositukset Suomelle koskien sosiaaliturvaa sekä havainnot lakisääteisestä perusturvan riittävyyden arviointiraportista.
Amnesty pitää ongelmallisena sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön erillismuistio hallituksen suunnittelemista sosiaaliturvan muutosesityksistä valmistuu vasta lausuntokierroksen jälkeen. Amnesty katsoo, että yhteisvaikutuksista olisi syytä järjestää erillinen kuulemistilaisuus, jotta sidosryhmillä ja kansalaisyhteiskunnalla on mahdollisuus osallistua laaja-alaisesti keskusteluun yhteisvaikutuksista jo valmisteluvaiheessa.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.