Amnesty International Suomen osasto lausui 15.9.2023 sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta hoitotakuusta.
Hallitus esittää, että aiemmin säädetty hoitotakuun tiukennus seitsemän vuorokauden perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn enimmäisajasta peruttaisiin. Seitsemän vuorokauden hoitotakuu tulisi nykylainsäädännön mukaan voimaan 11/2024. Muutoksen myötä voimaan jäisi nykyinen 14 vuorokauden hoitotakuu.
Amnesty ei kannata seitsemän vuorokauden hoitotakuusta luopumista.
Amnesty Internationalin kesäkuussa 2023 julkaisemassa raportissa ”Tiedän etten saa apua” – terveydenhuollon eriarvoisuus Suomessa, tuodaan esille, että Suomen rinnakkaiset julkisen perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon järjestelmät aiheuttavat eriarvoisuutta hoitoon pääsyssä sekä palveluiden kohtuuhintaisuudessa.
Eriarvoisuus hoitoon pääsyssä on suurta, sillä työterveyshuollon asiakkaat pääsevät hoitoon usein lähes välittömästi, kun taas julkisissa perusterveydenhuollon avosairaanhoidon palveluissa on mittavia ongelmia turvata hoitoon pääsy kohtuullisessa ajassa. Esitysluonnoksessa tunnistetaan, että jatkossakin työterveyshuollon asiakas tulisi pääsemään hoitoon terveyskeskusasiakasta nopeammin.
Amnesty muistuttaa, että Suomi on saanut YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitealta suosituksen puuttua työttömyyttä kokevien ja iäkkäiden ihmisten kokemiin esteisiin palveluiden saatavuudessa.
Amnesty kiinnittää lausunnossaan huomiota perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin puuttumiseen. Lakiesitykseen tulee sisältää perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi, mukaan lukien lapsi-, sukupuoli- ja vammaisvaikutusten arviointi.
Pääministeri Orpon hallitus on ohjelmassaan sitoutunut varmistamaan oikea-aikaisen hoitoon ja palveluihin pääsyn. Samaan aikaan hallitus suunnittelee mittavia leikkauksia palvelutarpeeseen perustuvaan hyvinvointialueiden rahoituksen kasvuun. Amnesty muistuttaa, että terveydenhuollon rahoitus on keskeinen osatekijä oikeuden terveyteen toteuttamisessa.
Lisäksi on huomioitava, että hallituksen suunnittelemat merkittävät sosiaaliturvaleikkaukset kohdistuvat monilta osin niihin samoihin ihmisryhmiin, jotka ovat julkisen perusterveydenhuollon avosairaanhoidon palveluiden pääasiallisia käyttäjiä. Hallitus suunnittelee myös muita toimenpiteitä, jotka entisestään nostavat sairastamisen hintaa Suomessa, kuten lääkkeiden arvonlisäveron nostamista, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korottamista, sekä lääkekustannusten vuosiomavastuun korottamista nykytasosta.
Amnesty kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen esitysluonnoksen lausuntoihin on vain hieman yli kolmen viikon lausuntoaika. Amnesty muistuttaa säädösvalmistelun kuulemisohjeesta, jonka mukaan lausuntoajan tulisi olla vähintään 6–8 viikkoa.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.