Tasavallan presidentti Alexander Stubbin virkaanastujaiset järjestetään perjantaina 1.3.2024. Myös presidentin kabinetin jäsenet nimitetään 1.3. Amnesty International Suomen osasto lähetti avoimen onnittelukirjeen tasavallan presidentti Alexander Stubbille ja toi esiin kolme keinoa ihmisoikeuksien turvaamiseen.
Arvoisa presidentti Alexander Stubb,
Lämpimät onnittelut valinnastanne Suomen tasavallan presidentiksi. Ihmisoikeudet muodostavat olennaisen osan oikeudenmukaista ja kestävää yhteiskuntaa, ja presidenttinä teillä on keskeinen rooli niiden edistämisessä. Nostamme esiin kolme tärkeää keinoa, joilla voitte turvata ihmisoikeuksien toteutumista.
1. Sitoutuminen ihmisoikeusperustaiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan
Suomi on jo pitkään korostanut ihmisoikeuksia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, ja odotamme, että jatkatte tätä linjaa presidenttinä. Suomella on myös pitkä perinne sääntöpohjaisen järjestelmän puolustamisessa ja edistämisessä. Nykyinen kansainvälinen tilanne korostaa tarvetta vahvistaa ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta, ja odotamme että Suomi näyttää tässä esimerkkiä osana kansainvälistä yhteisöä. Ihmisoikeudet eivät ole myöskään vastakkaisia niin sanotuille kovan turvallisuuden kysymyksille, vaan niiden ytimessä.
- Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ihmisoikeusperustaisuuden tulee näkyä konkreettisina tekoina. YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomella on erinomainen tilaisuus osoittaa käytännössä ihmisoikeusperustaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan merkitys edistämällä omaa maakohtaista päätöslauselma-aloitetta.
- Ihmisoikeuspuolustajat ovat tärkeä osa ihmisoikeusjärjestelmää. Presidentin osoittama tuki ihmisoikeuspuolustajille niin kansainvälisesti kuin kotimaassa on myös äärimmäisen tärkeää.
- Ilmastokriisi ja luontokato ovat myös ihmisoikeuskriisejä, jotka kietoutuvat erottamattomasti globaaliin eriarvoisuuteen. Ilmastonmuutoksen torjunta on myös turvallisuuspoliittinen kysymys ja tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa.
2. Antirasistisen työn edistäminen ja rakenteelliseen rasismiin puuttuminen
Ihmisoikeudet kuuluvat jakamattomasti kaikille. Toivomme, että presidenttinä sitoudutte ihmisoikeuksien edistämiseen niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin arvojohtajana.
- Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan rasistisimmista maista. Lisäksi kokemukset etnisestä profiloinnista ja syrjinnästä ovat yhä monille arkipäivää. Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeuksia valvovilta tahoilta toistuvasti kritiikkiä puutteista rasismin torjunnassa. Arvojohtajana teillä on mahdollisuus edistää antirasistista työtä ja rakenteelliseen rasismiin puuttumista.
- Myös pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeudet tarvitsevat puolustajia niin Suomessa kuin globaalisti. Maailmassa on enemmän kotinsa pakosta jättäneitä ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin. Oikeus hakea turvapaikkaa kuuluu jokaiselle yhdenvertaisesti henkilön taustasta riippumatta ja on tärkeää, että tämä oikeus toteutuu myös turvallisuuspoliittisesti haastavina aikoina. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen lisää turvallisuutta.
3. Sukupuolten tasa-arvon ja sateenkaarioikeuksien edistäminen
Suomi on perinteisesti profiloitunut tasa-arvon puolestapuhujana kansainvälisillä kentillä.
- Naisten ja tyttöjen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia, varsinkin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia, kyseenalaistava anti-gender-liike on vahvistunut maailmalla. On tärkeää, että presidenttinä jatkatte naisten ja tyttöjen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustajana.
Toivotamme teille menestystä presidenttikaudellenne ja kannustamme teitä sitoutumaan vahvasti ihmisoikeuksien edistämiseen ja niiden puolustamiseen. Amnesty antaa myös mielellään lisätietoa teille ja kabinetillenne siitä, miten ihmisoikeuksia voidaan edistää ja puolustaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Kunnioittavasti,
Frank Johansson
Toiminnanjohtaja
Amnesty International Suomen osasto