Amnestyn tuore selvitys osoittaa, ettei Qatar ole lunastanut lupauksiaan siirtotyöläisten olojen parantamiseksi. Vartiointialan työntekijät kertovat alalla esiintyvästä pakkotyöstä, kuten ylipitkistä työpäivistä ilman lepotaukoja ja mielivaltaisista rangaistuksista. Osa tutkituista yrityksistä on suoraan kytköksissä jalkapallon MM-kisoihin.
Qatarissa loppuvuodesta järjestettävien jalkapallon maailmanmestaruuskisojen ylle kerääntyy yhä synkempiä pilviä: Amnestyn selvityksen mukaan valtaosassa vartiointialan yrityksissä esiintyy toimintatapoja, jotka täyttävät pakkotyön tunnusmerkistön – kuten tahdonvastaisesti ja rangaistuksen uhalla teetetty työ. Amnestyn haastattelemat työntekijät kertoivat työskentelevänsä jopa 84 tuntia viikossa, 12 tuntia päivässä, seitsemänä päivänä viikossa. Työtä saattaa joutua tekemään jopa kaksi vuotta ilman vapaapäiviä. Vapaapäivän pitämisestä saatetaan rangaista viemällä usean päivän palkka.
“Teemme töitä tammikuusta tammikuuhun, sunnuntaista sunnuntaihin. Ei vapaapäiviä,” kertoo Amnestyn haastattelema Ugandasta Qatariin muuttanut vartija.
Yksityiset vartiointiyritykset ovat Qatarissa suuri työnantaja: yksinään neljä Amnestyn tutkimasta yrityksestä työllistää 12 000 henkeä, joista suuri osa on siirtotyöläisiä.
Amnesty haastatteli selvitystä varten yli kolmeakymmentä nykyistä ja entistä vartijaa kahdeksassa vartiointiyrityksessä, jotka tarjoavat vartiointipalveluita muun muassa Qatarin julkishallinnolle sekä suurille rakennusprojekteille – kuten MM-kisatyömaille. Vartiointiyrityksistä kolme työskenteli Qatarissa viime vuonna järjestetyissä FIFA-turnauksissa.
Ylipitkien työpäivien lisäksi yrityksissä esiintyi rasistista kohtelua, työntekijöiden passien lunastamista ja mielivaltaisia rangaistuksia esimerkiksi wc-taukojen pitämisestä. Moni kertoi vaarallisen kuumista työoloista ja sairaana tehdystä työstä, sillä sairasloman saantia on vaikeutettu.
FIFA ei ole tutkinut alihankkijoidensa taustoja
Amnesty on tutkinut Qatarin siirtotyöläisten oloja jo vuodesta 2012. Maassa työskentelee yli kaksi miljoonaa siirtotyöläistä, joiden hengenvaarallisista työolosuhteista on raportoitu varsinkin MM-stadioneiden rakennustöiden yhteydessä.
Raportin löydökset vahvistavat ihmisoikeusjärjestöjen esittämät epäilykset siitä, että vaikka Qatar vuonna 2017 teki työlainsäädännön parannuksia, uudistusten toimeenpano ontuu. Salliessaan vartiointiyritysten tehdä voittoa rikkomalla lakeja ja polkemalla ihmisoikeuksia, jatkaa Qatar puutteellisen lainvalvonnan ja rankaisemattomuuden tiellä.
Marraskuussa järjestettävät jalkapallon MM-kisat myönnettiin Qatarille maan huonosta ihmisoikeustilanteesta huolimatta. Vaikka FIFA onkin katkaissut sopimuksia sellaisten alihankkijoiden kanssa, joiden toiminnassa on paljastunut väärinkäytöksiä, ei se ole onnistunut kitkemään työntekijöiden hyväksikäyttöä turnaukseen liittyvissä rakennusprojekteissa. Alihankkijoiden taustoja ei ole tutkittu tarpeeksi hyvin ennen niiden palkkaamista, eikä väärinkäytöksiin ole reagoitu ajoissa.
Amnesty vaatii, että Qatar ryhtyy välittömästi järeisiin toimiin suojellakseen työntekijöitä ja lopettaakseen pakkotyön. Maan on varmistettava, että yritykset maksavat työntekijöilleen asianmukaista palkkaa ja takaavat näille lepotauot ja vapaapäivät, ilman pelkoa sanktioista.
FIFA:n tulee puolestaan varmistaa, että sen yhteistyökumppanit kunnioittavat ihmisoikeuksia, ja organisaation on painostettava Qatarin valtiota tehokkaampiin toimenpiteisiin pakkotyön lopettamiseksi.
Ellei konkreettisia parannuksia saada aikaiseksi, ovat tuhannet työntekijät vaarassa ajautua pakkotyöhön ja tulla hyväksikäytetyiksi. Kun MM-kisat päättyvät ja maailman huomio siirtyy muualle, on todennäköistä, että työntekijöiden olot pahenevat entisestään.