Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa jakaa Qatarin MM-kisoissa menestyneille joukkueille palkinnoksi yhteensä 440 miljoonaa dollaria. Fifan tulisi perustaa vähintään yhtä suuri rahasto siirtotyöläisten kokemien ihmisoikeusloukkausten kompensoimiseksi, sanoo Amnesty International ja lukuisat muut toimijat. Fifan tulee myös varmistaa, ettei vastaavaa ihmisoikeuskatastrofia synny tulevaisuudessa.
Fifan tulee perustaa vähintään 440 miljoonan dollarin suuruinen rahasto, josta voidaan jakaa kompensaatiota sadoille tuhansille siirtotyöläisille, jotka ovat kärsineet ihmisoikeusloukkauksista Qatarissa. Fifan tulee toimia yhdessä Qatarin viranomaisten kanssa kattavan kompensaatio-ohjelman luomiseksi. Qatarin viranomaisten aiemmat toimet haittojen korvaamiseksi eivät ole olleet riittäviä.
Kompensaation tulee kattaa esimerkiksi maksamattomat palkat ja siirtotyöläisille langenneet kohtuuttomat rekrytointikulut, sekä loukkaantumisista ja kuolemista koituneet haitat. Amnestyn arvion mukaan tämä vaatii vähintään 440 miljoonaa euroa, mutta lopullinen summa saattaa olla suurempi. Arvio summan suuruudesta täytyy tehdä yhdessä siirtotyöläisten, ammattiliittojen ja järjestöjen kanssa.
”Amnestyn ja muiden tahojen vaatiman korvauksen määrä on varsin kohtuullinen aiheutuneen kärsimyksen määrään verrattuna. Se on pieni osa kuuden miljardin euron tuloista, jotka Fifa tienaa turnauksesta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet velvoittavat Fifaa maksamaan korvauksia ihmisoikeusloukkauksista, joihin se on toimillaan myötävaikuttanut. Se ei koske ainoastaan jalkapallostadioneiden rakentamiseen osallistuneita siirtotyöläisiä vaan kaikkia, jotka ovat työskennelleet kisojen eteen, kuten liikenteessä sekä siivous- ja hoiva-alalla työskennelleitä siirtotyöläisiä.
”Fifan toiminta on johtanut siirtotyöläisten hyväksikäyttöön Qatarissa. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta voi vaikuttaa siihen, ettei vastaavaa tapahdu enää tulevaisuudessa ja että sorretut siirtotyöläiset saavat korvauksia, joihin heillä on täysi oikeus”, sanoo Johansson.
Amnestyn raportti “Predictable and preventable: “Why FIFA and Qatar should remedy abuses behind the 2022 World Cup” kertoo, miten Qatar on kohdellut siirtotyöläisiä MM-kisojen valmistelun aikana, miten Fifa on myötävaikuttanut tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja miksi korjaustoimenpiteet ovat olleet riittämättömiä. Lue raportti kokonaan täältä.