Tuhannet turvapaikanhakijat ovat joutuneet pahoinpitelyiden, laittomien käännytysten ja laittomien vapaudenriistojen kohteiksi Unkarin viranomaisten käsissä. Heidän joukossaan on myös yksin matkustavia lapsia. Tiedot käyvät ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.
Koko Unkarin turvapaikkajärjestelmä on rakennettu pitämään turvapaikanhakijat poissa. Raportin mukaan sadat turvapaikanhakijat on jätetty odottamaan kuukausiksi nöyryyttäviin oloihin. Monet Unkariin asti selviytyneet käännytetään takaisin Serbiaan tai suljetaan laittomasti säilöönottokeskuksiin.
Nyt Unkarissa valmistaudutaan myrkyllisessä ilmapiirissä kansanäänestykseen EU:n pakolaiskiintiöistä. Kansanäänestyksen alla pakolaisvastainen puhe on vain kiihtynyt entisestään.
”Pääministeri Viktor Orbán on korvannut laillisuusperiaatteen noudattamisen pelolla. Hänen yrityksensä estää pakolaisia ja siirtolaisia pääsemästä Unkariin on johtanut yhä järkyttävämpiin hyökkäyksiin näitä ihmisiä ja heidän suojelemisekseen tarkoitettuja kansainvälisiä velvoitteita vastaan”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo.
Raportti perustuu Serbiassa, Unkarissa ja Itävallassa tehtyyn tutkimukseen sekä 143 ihmisen haastatteluihin. Haastatelluista suurin osa oli pakolaisia ja siirtolaisia.
Unkari on tehnyt turvapaikan hakemisesta äärimmäisen vaikeaa
Unkari on tehnyt äärimmäisen vaikeaksi turvapaikanhakemisen ja kriminalisoinut ”luvattomasti maahan tulemisen”. Unkari sai syyskuussa 2015 valmiiksi aidan Serbian vastaiselle rajalleen. Lisäksi Unkari nopeutti lailla turvapaikkahakemusten käsittelyä.
Unkari on pystyttänyt metallikonteista kahdelle rajapisteelle transit-alueet, joissa se käsittelee pidätettyjen turvapaikanhakijoiden hakemuksia. Näille alueille päästetään päivittäin vain 30 ihmistä. Siksi sadat ihmiset joutuvat odottamaan vaikeissa olosuhteisessa täysissä keskuksissa Serbian puolella rajaa. Kun Amnesty vieraili rajaseudulla, väliaikaisilla leireillä oli 600 ihmistä.
Koska rajan laillinen ylittäminen on tehty äärimmäisen vaikeaksi, osa turvapaikanhakijoista yrittää rajanylitystä luvatta. Kesäkuussa 2016 voimaan astuneen lain mukaan kaikki kahdeksan kilometrin etäisyydellä raja-aidasta olevat palautetaan Serbiaan. Palautus toteutetaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti vailla mitään arviota kiinniotettujen suojeluntarpeesta. Amnestyn haastattelemien ihmisten mukaan palautuksissa esiintyi ylimitoitettua voimankäyttöä. Haastatellut kertoivat, miten turvapaikanhakijoita oli hakattu, potkittu ja jahdattu koirien kanssa.
”Yhtä miestä ryhmästämme potkittiin jaloille niin, että hänen jalkansa murtui”, kuvaili yksin matkustanut 17-vuotias poika, jonka poliisit olivat saaneet kiinni noin kymmenen kilometriä rajasta.
Vapaudenriistot normaalina käytäntönä – keskuksissa pahoinpitelyitä
Transit-keskuksissa etenkin yksin matkustavat miehet joutuvat usein laittomasti pidätetyksi jopa neljän viikon ajaksi. Suurimmalle osalle heistä ei myönnetty turvapaikkaa, koska he olivat tulleet maahan Unkarin turvalliseksi luokitteleman Serbian kautta. Serbia ei ota virallisesti takaisin Unkarin käännyttämiä ihmisiä, eikä tarjoa heille oikeudenmukaista ja yksilöllistä turvapaikkaprosessia. Unkarin käännyttämät ihmiset päätyvät käytännössä etsimään uutta reittiä EU:n alueelle.
Transit-keskuksista läpi päässeet turvapaikanhakijat vietiin joko suljettuihin tai avoimiin keskuksiin, joiden olosuhteet ovat epäinhimilliset. Peruspalveluista on puutetta, lapsille ei tarjota opetusta tai muuta tekemistä tai terveyspalveluja. Amnestyn tietojen mukaan yksin matkustavia lapsia on pistetty asumaan aikuisten miesten kanssa.
Säilöönotto oli tutkimusta tehtäessä lähes rutiinikäytäntö. Lähes 60 prosenttia Unkarissa 12 000 rekisteröityneestä turvapaikanhakijasta oli säilöön otettuna. Amnesty ei toistuvista pyynnöistä huolimatta päässyt vierailemaan turvapaikanhakijoiden säilöönottokeskuksessa Kiskunhalasissa. Keskuksesta päässeet kertoivat kuitenkin poliisien sekä vartijoiden pahoinpidelleen ja uhanneen väkivallalla turvapaikanhakijoita. Keskuksessa neljä kuukautta viettänyt afgaanimies kertoi tietävänsä noin 30 ihmisen tulleen joutuneen pahoinpidellyksi tuona aikana.
Euroopan unioni on ollut kyvytön puuttumaan tilanteeseen, jossa sen jäsenvaltio loukkaa EU:n omia lakeja. Se ruokkii entisestään tilannetta, jossa muukalaisvihamieliset ja populistiset voimat uhkaavat oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia.
”Sen sijaan, että pääministeri Orbán häpeilisi sitä, että hänen maansa loukkaa kansainvälistä oikeutta räikeästi, hän ylpeilee sillä ja kannustaa muita maita samaan. Unkarin tie aiheuttaa kuitenkin vain lisää hätää ja kärsimystä haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille”, Aarnio sanoo. ”Euroopan johtajien on organisoiduttava, ei orbanisoiduttava.”.