Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tutkii tietoja Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettyjen pahoinpitelyistä. Tutkinnassa olevien tietojen mukaan Ankarassa ja Istanbulissa pidätettyjä on kohdeltu väkivalloin ja heiltä on kielletty yhteydenpito asianajajiin.
Turkin ihmisoikeustilanne on vaarassa heiketä vakavalla tavalla entisestään perjantaina tapahtuneen verisen vallankaappausyrityksen jälkeen. Ainakin 8 000 ihmistä on pidätetty kaappausyrityksen jälkeen. Useat Turkin hallinnon edustajat ovat väläyttäneet kuolemantuomion palauttamista vallankaappausyritykseen osallistuneiden rankaisemiseksi.
”Jo pelkkä pidätettyjen sekä erotettujen määrä on huolestuttava, joten seuraamme tilannetta tarkasti. Vallankaappauksen yritystä seurasi järkyttäviä väkivaltaisuuksia. Laittomiin teloituksiin ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet pitää saada oikeuden eteen. Toisinajattelijoiden hiljentäminen ja uhkaukset kuolemanrangaistuksen palauttamisesta eivät tuo oikeutta”, Amnestyn Suomen osaston tiedottaja Aishi Zidan sanoo.
Amnesty vaatii Turkin viranomaisia kunnioittamaan laillisuusperiaatteita, kun se selvittää perjantain tapahtumia.
”Pidätetyille on taattava oikeudenmukaiset oikeudenkäynnit. Turkin on vapautettava ne pidätetyt, joiden osallisuudesta rikolliseen toimintaan ei ole todisteita”, Zidan sanoo.
Tarkat luvut vallankaappausyrityksessä kuolleista ovat vielä epäselviä. Turkin viranomaisten mukaan viikonlopun tapahtumissa kuoli 208 ihmistä, joista 24 oli viranomaisten mukaan vallankaappausyritykseen osallistuneita. Heistä osan on väitetty kuolleen lynkkauksissa, kun he ovat yrittäneet antautua ja he ovat olleet aseettomia.
Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin hallitus on tehnyt puhdistuksia niin armeijassa, oikeuslaitoksessa kuin sisäministeriössä. Ainakin 7 543 vallankaappausyrityksestä epäiltyä on pidätetty. Lisäksi 7 000 poliisia on erotettu. Oikeuslaitoksen tuomareista ja syyttäjistä on erotettu lähes viidennes eli 2 700 ihmistä. Oikeuslaitoksen edustajia on pidätetty 450.
Turkin presidentin sekä muiden hallinnon edustajien mukaan Turkki harkitsee kuolemanrangaistuksen palauttamista, jotta sitä voitaisiin soveltaa taannehtivasti vallankaappauksen yritykseen osallistuneisiin. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen loukkaisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin Turkki on sitoutunut.
“Joukkopidätykset sekä -erottamiset ovat huolestuttavia tilanteessa, jossa Turkin hallitus on sietänyt muutenkin yhä vähemmän toisinajattelijoita. Riskinä on, että tämä kampanja ulotetaan myös toimittajiin ja kansalaisaktivisteihin”, Zidan sanoo. ”Nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että Turkki kunnioittaa ihmisoikeuksia ja laillisuutta toisin kuin vallankaappausta yrittäneet tekivät.