Jemenissä on menossa yksi maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Amnesty vaatii, että Suomi lopettaa välittömästi puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotaa käyviin maihin.
Jemenin sodan kaikkia osapuolia epäillään sotarikoksista. Kuolonuhrien määrää ei tiedä kukaan. Amnesty International on jo usean vuoden ajan julkaissut raportteja vakavista ihmisoikeusloukkauksista Jemenissä.
Amnesty avasi eilen vetoomuksen valtioneuvostolle, jossa vaaditaan, että Suomi lopettaa heti kaiken puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotiviin maihin. Amnesty on myös lähestynyt asiassa puolustusministeri Jussi Niinistöä, ulkoministeri Timo Soinia sekä hallituspuolueiden puheenjohtajia ja tasavallan presidenttiä.
”Millä tavalla puolustusministeriö ja ulkoministeriö käytännössä selvittävät mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia”, Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kysyy ministereiltä.
Vuoden alussa julkisuuteen tuli kuva suomalaisesta Patrian AMV 8×8 panssaroidusta miehistönkuljetusvaunusta sota-alueella Haysin kylässä Jemenissä. Vaunu on yksi Patrian vuonna 2016 Arabiemiraatteihin myymästä 40 aseistamattomasta vaunusta, mutta kuvassa se oli aseistettu. Tammikuussa 2018, samaan aikaan kun kuva levisi julkisuuteen, valtioneuvosto myönsi jatkoluvan Patrialle miehistönkuljetusvaunujen varaosille.
Amnesty on keväästä 2016 vaatinut kansainvälistä aseidenvientikieltoa Jemenissä sotiville osapuolille, joihin kuuluvat niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiraatit. Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.
”Suomi oli aloitteentekijä kansainvälisen asekauppasopimuksen solmimisessa. Sopimus kieltää aseviennin, jos vientiluvasta päätettäessä on tietoa, että aseita on käytetty sotarikoksiin”, Frank Johansson sanoo.
Sopimus vaatii huolellista arviointia tilanteissa, jossa aseita tai muita puolustusmateriaaleja saatettaisiin käyttää sotarikoksiin tai vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Lupaa ei saa myöntää, mikäli riski on huomattava. Sopimus myös kehottaa viejää käsittelemään lupaa uudestaan, jos se luvan myöntämisen jälkeen saa uutta tietoa.
”Suomen tulisi eduskunnan linjausten ja kansainvälisen asekauppasopimuksen perusteella välittömästi lopettaa kaikki asevienti Jemenissä sotiviin maihin. Norja ja Saksa ovat jo tehneet tämän päätöksen”, Johansson toteaa.