Sudanin sisällissodassa taistelevat puolisotilaalliset RSF-joukot käyttävät järjestelmällistä seksuaaliväkivaltaa sodankäynnin välineenä. Amnestyn tuore raportti paljastaa järkyttäviä rikoksia, jotka edellyttävät välittömiä kansainvälisiä toimia.
Puolisotilaalliset RSF-joukot (Rapid Support Forces) ovat syyllistyneet kahden viime vuoden aikana laajamittaiseen seksuaaliväkivaltaan naisia ja tyttöjä kohtaan Sudanin sisällissodassa. Amnestyn tuoreessa “They Raped All of Us”: Sexual Violence Against Women and Girls in Sudan -raportissa on dokumentoitu 36 tapausta, joissa RSF-sotilaat ovat raiskanneet naisia neljässä eri osavaltiossa Sudanissa. Uhrien joukossa on ollut vain 15-vuotiaita tyttöjä.
Sotilaiden teot ovat olleet äärimmäisen raakoja. Sotilaat ovat raiskanneet tyttöjä ja naisia heidän perheenjäsentensä silmien edessä, pahoinpidelleet ja kiduttaneet raiskauksia vastustaneita ja seksuaalisesti orjuuttaneet naisia ja tyttöjä. Seksuaaliväkivalta on ollut järjestelmällistä ja tapahtunut usein julkisesti, mikä viittaa siihen, että tekijät eivät piittaa seurauksista.
Väkivallan jäljet voivat olla pysyviä
Amnestyn tutkijoiden haastattelemat seksuaaliväkivallan uhrit ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Useat heistä kärsivät pitkäaikaisista fyysisistä ja psyykkisistä vammoista. Osa uhreista kärsii kroonisista kivuista, liikuntavaikeuksista ja traumaperäisistä oireista.
Lapset, jotka ovat joutuneet todistamaan väkivaltaa, näkevät painajaisia ja oireilevat henkisesti. Yksi 11-vuotias poika pahoinpideltiin kuoliaaksi, kun hän yritti suojella äitiään raiskaukselta. Suurin osa seksuaaliväkivallan uhreista ei ole saanut tarvitsemaansa hoitoa tai turvaa.
Maailma ei saa ummistaa silmiään
Amnesty vaatii kansainvälisiä toimia viipymättä: asevienti Sudaniin on keskeytettävä, humanitaarista apua on lisättävä ja sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen.
”Naiset eivät ole sodan osapuolia, mutta he ovat sen suurimpia kärsijöitä. Haluan, että maailma tietää, mitä meille on tehty”, sanoi yksi raiskauksen uhreista.
Amnestyn toteuttama raportti paljastaa vain pienen osan RSF:n väkivallasta. Silti se muodostaa raskaan todistusaineiston, joka osoittaa seksuaaliväkivallan olevan keskeinen osa RSF:n sodankäyntiä. Tekojen järjestelmällisyys ja laajuus voi täyttää tunnusmerkit rikoksesta ihmisyyttä vastaan. Ilman nopeita ja konkreettisia toimia kansainväliseltä yhteisöltä, uhrien kärsimys jatkuu ja syylliset jäävät vaille rangaistusta.
Sudanin sisällissota puolisotilaallisten RSF-joukkojen ja Sudanin asevoimien välillä puhkesi huhtikuussa 2023. Konfliktissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja yli 11 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotiseudultaan. Molemmat osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!