Qatarin hallinto alkoi uudistaa työntekoon liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä vuonna 2017. Uudistusten toimeenpano ja valvonta on kuitenkin riittämätöntä. Tuhannet siirtotyöläiset joutuvat yhä työskentelemään vaarallisissa oloissa ilman palkkaa tai vapaapäiviä, sanoo Amnesty International tuoreessa raportissaan ja vaatii jalkapalloliitto Fifaa sekä Qatarin hallitusta perustamaan kompensaatiorahaston ihmisoikeusloukkauksista kärsineille.
Jalkapallon MM-kisat alkavat Qatarissa marraskuussa 2022. Kisojen valmistelu on tuonut esiin siirtotyöläisten systemaattisen hyväksikäytön ja työolosuhteet, jotka ovat vaatineet tuhansien työntekijöiden hengen.
Voimakkaan kansainvälisen kritiikin ja painostuksen myötä Qatarin hallinto on säätänyt lain kotitaloustyöntekijöiden työoloista, perustanut työtuomioistuimen, määritellyt minimipalkan ja perustanut rahaston maksamattomien palkkojen korvaamiseksi. Qatar on myös ratifioinut kaksi merkittävää kansainvälistä ihmissoikeussopimusta – muttei vieläkään tunnusta työntekijöiden oikeutta järjestäytymiseen tai ammattiliittoon.
Jalkapallon MM-kisoja valmisteleva komitea on myös esitellyt uudet ohjeet ja normit siirtotyöläisten työoloille, mutta ne koskevat ainoastaan virallisia kisapaikkoja, kuten stadioneita. Kisat työllistävät huomattavasti enemmän siirtotyöläisiä eri aloilta.
“Paperilla Qatar on tehnyt merkittäviä muutoksia, jotka tekisivät työelämästä oikeudenmukaisempaa. Muutoksilla ei kuitenkaan ole merkitystä, jos kukaan ei valvo niiden toimeenpanoa ja toteutumista”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Pakkotyötä ja selvittämättömäksi jääneitä kuolemia
Siirtotyöläisten oikeuksia loukataan Qatarissa sekä MM-kisoihin liittyvissä että niiden ulkopuolisissa työpaikoissa. Etenkin kotitalouksissa ja vartiointialalla työskentelevien työolot muistuttavat käytännössä pakkotyötä.
Kotitalouksissa työskentelevät siirtotyöläiset tekevät usein 14–18 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä, eristettyinä yksityisiin koteihin. Myös vartiointialalla työskenteleviltä kielletään systemaattisesti vapaapäivät ja siirtotyöläisiä pakotetaan työhön rangaistuksen uhalla. Rangaistuksia ovat esimerkiksi palkkojen leikkaaminen tai passien takavarikointi, vaikka toimet ovat kiellettyjä Qatarin laissa.
Qatarissa on kuollut kuluneen vuosikymmenen aikana tuhansia siirtotyöläisiä, joista vähintään satojen kuolemat johtuvat todennäköisesti äärimmäisestä kuumuudesta. Qatarin hallinto on edistänyt työolojen lämpötiloja koskevaa lainsäädäntöä, mutta se ei vastaa kansainvälisiä standardeja, eikä suojaa ulkona työskenteleviä ihmisiä riittävästi.
Vaikka äärimmäisen kuumuuden vaikutuksista siirtotyöläisten kuolemiin on paljon näyttöä, Qatarin viranomaiset eivät ole juurikaan tutkineet tai vahvistaneet siirtotyöläisten kuolemia, eivätkä maksaneet korvauksia heidän läheisilleen.
Kafala-järjestelmän jäänteet ovat yhä voimassa
Qatarin hallinnon tekemät uudistukset ovat purkaneet sortavaa kafala-järjestelmää, jossa työntekijä on sidottu työnantajaansa, mutta käytännöt elävät sitkeästi.
Työnantajat perivät yhä siirtotyöläisiltä kohtuuttomia rekrytointimaksuja. 1000–3000 dollarin rekrytointimaksu voi sitoa siirtotyöläisen työnantajaansa kuukausiksi tai jopa vuosiksi ja altistaa työntekijän hyväksikäytölle sekä pakkotyölle. MM-kisoja järjestävä komitea on pyrkinyt suitsimaan rekrytointimaksuja kisaprojekteissa, mutta ne ovat edelleen käytössä valtaosassa maata.
Kafala-järjestelmässä työntekijä ei voi vaihtaa työpaikkaa tai poistua maasta ilman työnantajan lupaa. Uudistusten myötä tällaiset rajoitteet ovat poistuneet valtaosalta Qatarin siirtotyöläisistä. Uudistuksista huolimatta siirtotyöläisillä on kuitenkin yhä riski joutua pidätetyksi tai karkotetuksi, mikäli työnantaja peruu heidän viisuminsa.
“Qatarin hallinnon täytyy sitoutua uudistusten toimeenpanoon välittömästi ja jatkaa työtä myös kisojen jälkeen”, Johansson sanoo.
#PayUpFIFA
Ihmisoikeusjärjestöt, ammattiliitot ja faniryhmät käynnistivät toukokuussa 2022 #PayUpFIFA-kampanjan, joka vaatii Fifaa ja Qatarin hallitusta maksamaan korvauksia siirtotyöläisille, joiden oikeuksia on loukattu. Fifa tienaa kisoista noin kuusi miljardia dollaria.
Kompensaatio-ohjelman täytyy sisältää korvauskulut, joihin kuuluu työntekijöiden maksamattomat palkat, tuhansien työntekijöiden maksamat kohtuuttomat rekrytointimaksut sekä korvaus työolojen aiheuttamista vahingoista ja kuolemista. Ohjelman tulee tukea työolojen parannusta ja työntekijöiden oikeuksia myös tulevaisuudessa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!