Muiden maiden hallitusten täytyy tukea olemassa olevia oikeusmekanismeja, kehittää uusia kansallisia ja kansainvälisiä mekanismeja ja käyttää yleismaailmallista tuomiovaltaa, jotta Venäjän joukot voidaan saattaa vastuuseen hyökkäyssodasta ja sotarikoksista Ukrainassa.
Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022. Vuoden aikana Venäjän joukot ovat syyllistyneet lukemattomiin sotarikoksiin ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin. Kansainvälisellä yhteisöllä on velvollisuus saattaa sotarikoksiin syyllistyneet vastuuseen ja varmistaa, että rikosten uhrit saavat korvauksia.
Muiden maiden hallitusten täytyy paitsi tukea olemassa olevia oikeusmekanismeja myös kehittää uusia mekanismeja, kuten YK:n ihmisoikeusneuvosto teki maaliskuussa 2022, kun se asetti tutkintakomission selvittämään Ukrainan tapahtumia. Uudet oikeusmekanismit voivat vahvistaa kansainvälistä oikeudellista järjestelmää ja mahdollistaa niin hyökkäyssodan kuin kymmenien tuhansien sotarikosten käsittelyä. Kansainvälinen rikostuomioistuin ei voi oikeudellisten rajoitteiden takia tällä hetkellä tutkia hyökkäyssotaa.
“Kansainvälisen yhteisön täytyy varmistaa, että oikeusmekanismit toimivat ja että hyökkäyssotaan ja sotarikoksiin syyllistyneet joutuvat vastuuseen teoistaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sotaa johtavien upseerien ja myös siviilijohtajien toimien tutkimista”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.
On tärkeää, että sotarikostutkimukset ulottuvat korkeammalle komentoketjuun, eivätkä koske pelkästään etulinjassa rikoksiin syyllistyneitä. Monimutkaisten sotarikosoikeudenkäyntien täytyy olla kansainvälisesti tunnustettuja, noudattaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteita ja ottaa huomioon rikosten uhrit sekä heidän tarpeensa.
Ukraina ei ole ratifioinut Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n Rooman perussääntöä. Muiden maiden tulee kannustaa Ukrainaa ratifiointiin, jotta maan kansalliset lait olisivat linjassa kansainvälisen oikeuden kanssa ja yhteistyö ICC:n kanssa voisi toimia mahdollisimman tehokkaasti.
Muiden maiden hallitusten tulee myös käyttää yleismaailmallista tuomiovaltaa, eli tuoda sotarikoksiin syyllistyneitä tuomiolle omissa kansallisissa tuomioistuimissa, edistääkseen oikeuden toteutumista ukrainalaisille.
Vuosi silmitöntä väkivaltaa ja tuhoamista
Venäjän joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, kuten laittomiin teloituksiin, siviilikohteiden tuhoamiseen sekä siviilien karkotukseen ja pakkosiirtoihin. Sotarikosten uhreja on todennäköisesti kymmeniä tuhansia.
Konfliktin keskellä asuvat siviilit ovat olleet jatkuvien iskujen kohteina. Iskut ovat johtaneet vesi-, sähkö- ja lämmityskatkoihin. Monet Venäjän miehittämillä alueilla olevat tarvitsevat terveydenhoitoa, mutta eivät saa siirtyä Ukrainan hallussa oleville alueille.
Kansainvälisen yhteisön on tarjottava Ukrainalle kattavaa humanitaarista apua. Humanitaarisen avun jakelu täytyy tehdä yhteistyössä Ukrainan kansalaisyhteiskunnan kanssa ja sen pitää ottaa huomioon haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät, kuten vanhemmat ihmiset, vammaiset ja lapset.
Amnesty on tutkinut ja dokumentoinut Venäjän joukkojen tekemiä sotarikoksia ja humanitaarisen oikeuden loukkauksia sodan ensimmäisistä päivistä saakka. Näihin kuuluvat muun muassa laittomat teloitukset, siviilikohteisiin kohdistetut summittaiset iskut ja kiellettyjen rypäleammusten käyttö. Löydät kaikki raportit ja muut julkaisut täältä.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!