Israelin armeija sanoo, että jokaista, joka kieltäytyy lähtemästä Pohjois-Gazasta, voidaan syyttää “yhteistyöstä terroristijärjestön kanssa”. Israelin toimet saattavat täyttää sotarikosten, kuten kollektiivisen rangaistuksen ja pakkosiirtojen, tunnusmerkit, sanoo Amnesty International.
Lauantaina 21. lokakuuta Israelin armeija pudotti Pohjois-Gazaan lentolehtisiä, joissa se määräsi koko alueen “evakuoimisesta”. Lehtisissä armeija sanoi jokaisen alueen asukkaan olevan hengenvaarassa ja kehotti heitä poistumaan välittömästi. Armeija totesi, että “jokaisen, joka päättää olla lähtemättä kaistan pohjoisosista Wadi Gazan [Gazaa halkaisevan joen] eteläpuolelle, voidaan katsoa toimivan yhteistyössä terroristijärjestön kanssa”.
Viikkoa aiemmin armeija oli käskenyt Pohjois-Gazan 1,1 miljoonaa asukasta lähtemään kaistan eteläosiin.
“Kokonaisen kaupungin tai alueen julistaminen sotilaskohteeksi on vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta, joka korostaa, että hyökkääjän on aina erotettava siviilit ja siviilikohteet sotilaskohteista, ja että hyökkääjän on aina tehtävä kaikkensa siviilien ja siviilikohteiden suojelemiseksi. Erotteluperiaatteen loukkaaminen siviileihin tai siviilikohteisiin kohdistuvilla hyökkäyksillä tai summittaisilla iskuilla on sotarikos”, sanoo Amnesty Internationalin vanhempi kriisitutkija Donatella Rovera.
“Lentolehtisten viestiä ei voi pitää riittävänä varoituksena siviileille. Sen sijaan lehtinen tarjoaa lisätodisteita siitä, että Israel pyrkii pakkosiirtämään Pohjois-Gazan siviilejä. Nämä uhkaukset saattavat täyttää myös kollektiivisen rangaistuksen tunnusmerkit, kun armeija pitää tuhansia siviilejä vastuullisina asioista, joihin he eivät ole syyllistyneet – vain sen perusteella, että he pysyvät kodeissaan, koska heillä ei ole turvallista paikkaa mihin mennä, kun Israel pommittaa koko Gazaa.”
Lentolehtiset ovat vain yksi osa Israelin armeijan “evakuointimääräyksiä”. Armeija on antanut häätökäskyjä myös 23 sairaalalle, jotka toimivat Wadi Gazan pohjoispuolella. Israelin viranomaiset rajoittavat myös humanitaarisen avun kuljetuksia ja jakelupaikkoja. Israel rajoitti esimerkiksi Gazaan hiljattain saapuneen, suurelta osin riittämättömän humanitaarisen apupaketin jakelun Wadi Gazan eteläpuolisille alueille. Käytännössä Israel käyttää humanitaarista apua asukkaiden kiristämiseen.
Amnesty vaatii Israelin viranomaisia perumaan poistumiskäskyt ja lopettamaan siviilien uhkailemisen välittömästi. Israelin on lopetettava Gazan saarto, palautettava sähkön ja veden jakelu, sekä varmistettava humanitaarisen avun esteetön pääsy alueelle.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!