Amnestyn tuoreen raportin mukaan Iranin turvallisuudesta ja tiedustelusta vastaavat viranomaiset käyttivät raiskauksia ja muuta seksuaaliväkivaltaa järjestelmällisesti mielenosoittajien rankaisemiseen ja “Woman Life Freedom” -mielenosoitusten tukahduttamiseen syksyllä 2022.
Amnestyn uuden “They violently raped me”: Sexual violence weaponized to crush Iran’s “Woman Life Freedom” -raportin mukaan viranomaisten seksuaaliväkivallan kohteeksi joutui sekä naisia ja tyttöjä, jotka uhmasivat syrjivää lainsäädäntöä riisumalla huivinsa, että miehiä ja poikia, jotka lähtivät kaduille vastustamaan vuosikymmeniä jatkunutta, sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja sortoa.
Amnestyn tutkijat haastattelivat raporttiin 26 miestä, 12 naista ja seitsemää lasta, jotka selvisivät viranomaisten raiskauksista, joukkoraiskauksista tai muusta seksuaaliväkivallasta. Yhtäkään raiskauksiin tai muuhun seksuaaliväkivaltaan syyllistyneistä viranomaisista ei ole syytetty tai tuomittu rikoksista.
Todistusaineisto viittaa laajempaan kaavaan viranomaisten toimissa
Seksuaaliväkivallan yleisyyttä “Woman Life Freedom” -mielenosoitusten aikana on vaikea arvioida, sillä stigma ja pelko rangaistuksesta johtavat usein väkivallan aliraportointiin. Amnestyn todistusaineisto on kuitenkin peräisin eri puolilta Irania, ja sitä tukevat myös esimerkiksi aiemmin pidätettyjen lausunnot. Todistusaineisto osoittaa, että loukkaukset ovat osa laajempaa kaavaa ja että viranomaisten tekemä seksuaaliväkivalta on ollut järjestelmällistä.
Amnestyn tutkijat haastattelivat kaikkiaan 45 ihmistä, joista viranomaiset raiskasivat 16. Raiskauksista kertoivat kuusi naista, seitsemän miestä, 14-vuotias tyttö ja 16- ja 17-vuotiaat pojat. Heistä viranomaiset joukkoraiskasivat neljä naista ja kaksi miestä.
Valtion viranomaiset raiskasivat naisia ja tyttöjä vaginaalisesti, anaalisesti ja oraalisesti, ja miehiä ja poikia anaalisesti. Viranomaiset raiskasivat mielenosoittajia esimerkiksi puu- ja metallikepeillä, lasipulloilla, letkuilla sekä sukuelimillä ja sormilla. Viranomaiset raiskasivat mielenosoittajia pidätyskeskuksissa ja poliisiautoissa, sekä kouluissa tai asuinrakennuksissa, jotka oli laittomasti muutettu pidätyskeskuksiksi.
Amnestyn tutkijoiden haastattelemista ihmisistä 29 kertoi muusta seksuaaliväkivallasta, kuten kourimisesta, hakkaamisesta, rintojen, takapuolen ja sukuelinten potkimisesta, väkisin alastomaksi riisumisesta – joskus videokameroiden edessä, sähkösokeista, kivesten käsittelystä neuloilla tai jäällä, hiuksista retuuttamisesta ja hiusten leikkaamisesta, sekä raiskauksella uhkailusta.
Seksuaaliväkivallan yhteydessä viranomaiset usein kiduttivat tai kohtelivat mielenosoittajia muutoin epäinhimillisesti, kuten hakkasivat, ruoskivat, antoivat sähkösokkeja, eivät antaneet ruokaa tai juotavaa tai pakottivat syömään pillereitä tai antoivat pistoksia kertomatta, mitä ne sisältävät. Viranomaiset estivät väkivaltaa kokeneilta sairaanhoidon, myös raiskauksiin liittyvien vammojen osalta.
Oikeuden saaminen kansallisesti on mahdotonta
Valtaosa haastatelluista kertoi Amnestylle, etteivät he tehneet valituksia kokemastaan väkivallasta, koska pelkäsivät sen aiheuttavan uusia hankaluuksia. Kuusi haastateltua paljasti kidutusjälkensä tai valitti pahoinpitelystä syyttäjän kuulustelun aikana, mutta syyttäjä ei ottanut kertomuksia huomioon. Haastatelluista kolme teki virallisen valituksen vapautumisensa jälkeen, mutta kaksi heistä perui lausuntonsa, kun turvallisuusjoukot uhkasivat kidnapata tai tappaa heidät tai heidän sukulaisensa. Kolmannen valituksen käsittelyä ei huomioitu kuukausiin, kunnes korkea-arvoinen viranhaltija kertoi, että valituksen tekijä oli erehtynyt pitämään ruumiintarkastusta seksuaaliväkivaltana.
Amnesty vaatii muiden maiden hallituksia tukemaan YK:n riippumattoman tutkimusmekanismin mandaatin jatkamista, jotta se voi jatkaa todistusaineiston keräämistä, säilyttämistä ja analysointia Iranissa tapahtuvista kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Amnesty vaatii muita valtioita käyttämään yleismaailmallista tuomiovaltaa ja antamaan pidätysmääräyksiä viranomaisille, joiden voidaan epäillä olevan rikosoikeudellisessa vastuussa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!