Hamas ja muut aseistautuneet ryhmät kaappasivat siviilejä, mukaanlukien lapsia, panttivangeiksi iskussaan Israeliin 7. lokakuuta. Amnesty vaatii Hamasia ja muita aseistautuneita ryhmiä vapauttamaan kaikki siviilipanttivangit välittömästi ja ehdoitta.
Israelin viranomaisten mukaan Gazassa on vangittuna yli 240 siviiliä ja sotilasta. Panttivankien joukossa on 33 lasta, vanhempia ihmisiä, ulkomaalaisia ja kaksoiskansalaisia sekä Israelin sotilaita. Hamas on tähän mennessä vapauttanut neljä panttivankeina pidettyä naista, kaksi Yhdysvaltain kansalaista 20. lokakuuta ja kaksi muuta panttivankia 24. lokakuuta.
“Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää panttivankien ottamisen ja siviilien sieppaamisen. Ne ovat sotarikoksia”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.
“Sen sijaan, että Hamas käyttää siviilipanttivankeja poliittisten irtopisteiden keräämiseen, sen tulee vapauttaa panttivangit välittömästi ja ehdoitta. Vähimmäisvaatimuksena heidän pitää sallia itsenäisten tarkkailijoiden vierailut panttivankien luona, jotta heidän hyvinvointinsa voidaan vahvistaa ja mahdollistaa keskusteluyhteys perheiden kanssa.”
Amnesty International toistaa vaatimuksensa välittömästä tulitauosta, siviilien suojelemisesta ja humanitaarisen avun päästämisestä Gazaan.
“Israelin armottomat pommitukset ja summittaiset iskut ovat palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan tappaneet yli 10 000 palestiinalaista, joista 4200 on ollut lapsia. Iskut vaarantavat myös Gazassa olevat panttivangit, vaikka israelilaiset perheet ovat vedonneet panttivankien hyvinvoinnin varmistamisen puolesta”, sanoo Agnès Callamard.
Israelilaiset osoittavat mieltään panttivankien vapauttamiseksi
Tuhannet ihmiset ovat viime päivinä lähteneet Israelin kaduille vaatimaan, että heidän läheisensä tuodaan kotiin.
Ella Ben Amin vanhemmat, Raz ja Ohad Ben Ami, siepattiin panttivangeiksi Be’eristä 7. lokakuuta. Ella kertoo Amnestyn tutkijoille, että hänen sairas äitinsä kärsii vaurioista aivoissa ja selkärangassa.
“On kulunut kuukausi siitä, kun vanhempani vietiin kotoaan. Olemme avuttomia ja epävarmoja… En ole saanut mitään tietoa heidän tilanteestaan, ja se tekee päivittäisistä toimista suoriutumisesta vaikeaa. Osoitamme mieltä pitääksemme panttivankien tilannetta esillä, vaatiaksemme, että heistä huolehditaan ja luodaksemme painetta heidän vapauttamisekseen. Pyydän hallitustani ja kansainvälistä yhteisöä auttamaan meitä. Haluamme nähdä vanhempamme elossa. Pelkäämme, ettei äitini selviä, jos hän ei saa tarvitsemiaan lääkkeitä. Aikamme on lopussa.”
Moshi Lotemin tytärtä Hagaria ja hänen kolmea pientä lastaan pidetään niin ikään panttivankina.
“Hamas ja muut aseistautuneet ryhmät eivät ainoastaan vahingoittaneet naapureitaan, jotka välittävät palestiinalaisista ja heidän oikeuksistaan eniten Israelissa, vaan myös omaa kansaansa. Isänä ja isoisänä kärsin siitä, että he veivät perheeni tällä tavalla, eivätkä ole antaneet minulle mitään tietoja heistä. Ikävöin heitä niin paljon. Jokainen päivä on edellistä vaikeampi. He ovat haavoittuvassa asemassa ja iskut [Gazassa] pelottavat minua. Vaadin kansainvälisiä järjestöjä, olipa se sitten YK tai Punainen Risti, tuomaan panttivangit takaisin kotiin.”
Panttivankien ottaminen on sotarikos
Geneven yleissopimukset, niiden lisäpöytäkirjat ja kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltävät panttivankien ottamisen, joka on sotarikos.
Amnesty vaatii Hamasia ja muita aseistautuneita ryhmiä kohtelemaan kaikkia panttivankeja, myös Israelin sotilaita, inhimillisesti ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti. Kaikille panttivangeille on annettava mahdollisuus ottaa yhteyttä Punaisen Ristin kansainväliseen komiteaan ja sallia yhteydenpito perheisiinsä. Loukkaantuneille ja sairaille pitää antaa hoitoa.
Hamasin ja muiden aseistautuneiden ryhmien täytyy varmistaa, ettei panttivankeja pidetä sotilaiskohteiden lähellä, jotta riski Israelin iskujen kohteeksi joutumisesta on mahdollisimman pieni. Panttivankien käyttäminen ihmiskilpinä ei ole sallittua missään olosuhteissa.
Palestiinalaisten pidätykset kiihtyneet miehitetyllä Länsirannalla
Amnesty on kerännyt todistusaineistoa kiihtyneen konfliktin molempien osapuolten sotarikoksista.
Gazan pommittamisen ja kiristyneen saarron ohella Israel on pidättänyt yli 2000 palestiinalaista miehitetyllä Länsirannalla, sekä kiduttanut tai muuten kohdellut epäinhimillisesti palestiinalaisvankeja. Israelin viranomaiset ovat kieltäneet pidätetyiltä palestiinalaisilta, joita on yli 6800, kaikki perhevierailut. Tuomituilta on evätty myös tapaamiset asianajajien kanssa. Jopa Punaisen Ristin kansainväliseltä komitealta on kielletty pääsy pidätettyjen luokse, jotka Israel määrittelee “turvallisuusvangeiksi”. Neljä palestiinalaisvankia on kuollut Israelin vankiloissa kuluneen kuukauden aikana ilman, että kuolemista olisi tehty riippumatonta tutkintaa.
Amnesty International on puolueeton ihmisoikeusjärjestö. Vaadimme kaikkia aseellisten konfliktien osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, jonka keskiössä on siviilien suojelu. Amnesty seuraa sekä Israelin armeijan että Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisjoukkojen toimia, kerää todistusaineistoa ihmisoikeusloukkauksista ja vaatii niihin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan.
Artikkelia muokattu 15.11.2023: 74-vuotias Vivian Silver, rauhanaktivisti ja israelilaisen B’Tselem-ihmisoikeusjärjestön entinen johtokunnan jäsen, kuoli Hamasin hyökkäyksessä kotonaan Be’erin kibbutsissa 7. lokakuuta. Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Silveriä pidetään Gazassa panttivankina.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!