Hallitus on toteuttamassa laajoja leikkauksia sosiaaliturvaan. Amnesty kritisoi erityisesti sitä, että hallitus päätti leikkausohjelmasta ilman, että esitettyjen muutosten yhteisvaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen arvioitiin.
“Arvioinnin puute on Suomen kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta erityisen moitittavaa näin merkittävissä ja laajoissa esityksissä, jotka heikentävät jo ennestään pienituloisten ihmisten ja heidän perheidensä taloudellista tilannetta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato.
Hallitus sanoo, että yksi leikkausohjelman keskeisistä tavoitteista on työllisyyden kasvattaminen. On totta, että työttömyys on Suomessa vakava ongelma ja valtiolla on perustuslain mukaan velvollisuus edistää jokaisen oikeutta työhön. Hallituksen keinot työllisyyden edistämiseen ovat kuitenkin väärät.
Tutkimukset osoittavat, että terveysongelmat ovat yleisimpiä esteitä työllistymiselle Suomessa. Hallitus kiristää hyvinvointialueiden rahoitusta, vaikka julkisessa terveydenhuollossa ei pystytä tälläkään hetkellä tarjoamaan riittäviä ja oikea-aikaisia palveluita työttömille.
“Vaikka terveysongelmat ovat monen työttömän työttömyyden taustalla, he eivät saa riittäviä terveyspalveluita. Työttömyys- ja muiden etuuksien leikkaaminen ei poista heidän terveysongelmiaan vaan syventää köyhyysriskiä”, Sato tiivistää.
Amnesty katsoo, että työllistämistä tavoittelevat toimenpiteet eivät voi koostua pienituloisiin kohdistuvista kohtuuttomista sosiaaliturvaheikennyksistä ja -tiukennuksista, vaan valtiolla on velvollisuus tehdä aktiivisia toimenpiteitä, joilla edistetään ihmisten työkykyä – kuten turvata pääsy riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
“Vain näin voidaan turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, kuten oikeus työhön, terveyteen ja toimeentuloon.”
STM:n muistiosta on järjestettävä kuulemistilaisuus
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallituksen sosiaaliturvaa koskevien esitysten yhteisvaikutuksista erillismuistiota, joka tuodaan eduskunnalle esitysten yhteydessä. On hyvin ongelmallista, että muistio ei ole käytettävissä kiireellisesti valmisteltujen lakiesitysluonnosten lausuntoaikana. Amnesty katsoo, että yhteisvaikutuksista olisi syytä järjestää erillinen kuulemistilaisuus, jotta sidosryhmillä ja kansalaisyhteiskunnalla on mahdollisuus osallistua keskusteluun.
Kansainväliset ihmisoikeussopimukset velvoittavat Suomea varmistamaan, etteivät leikkausten vaikutukset kumuloidu niin, että esimerkiksi lapsiperheiden ja vammaisten tai sairaiden ihmisten tilanne heikkene kohtuuttomasti. Amnesty vaatii, että hallitus noudattaa velvoitteita, arvioi leikkausohjelman ihmisoikeusvaikutukset ja peruu kohtuuttomat leikkaukset.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!