Amnesty kampanjoi kuntavaaleissa naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi ja pakolaisten kotoutumisen edistämiseksi. Järjestö haastaa kaikki kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan työhön ihmisoikeuksien puolesta.
Amnestyn kuntavaaliteemoissa on kyse perusoikeuksista – naisten oikeudesta elää väkivallasta vapaana ja pakolaisten oikeudesta tuntea olonsa tervetulleeksi uudessa kotimaassaan.
”Kuten väkivaltaa kokeneet naiset myös pakolaiset ovat moninainen ihmisryhmä, jolla on moninaisia perustavanlaatuisia tarpeita. Työ ihmisoikeuksien puolesta alkaa kunnista”, Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro sanoo.
Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan, ja Suomeenkin hakeutui vuonna 2015 poikkeuksellisen paljon turvaa tarvitsevia. Kiintiöpakolaisille ja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille tarvitaan kuntapaikkoja, jotka ovat ensimmäinen askel onnistuneeseen kotoutumiseen.
”Kuntapäättäjillä on mahdollisuus olla konkreettinen osa ratkaisua historiallisessa pakolaistilanteessa. Pienet kunnat voivat aloittaa myöntämällä esimerkiksi 10 kuntapaikkaa – pieni teko kunnalle, mutta sillä on valtava merkitys niille kymmenelle ihmiselle”, Niina Laajapuro sanoo.
Naisiin kohdistuvan väkivallan tiedot kunnissa puutteellisia
Parisuhdeväkivaltaa on Suomessa kokenut joka kolmas nainen. Kymmenet tuhannet joutuvat vuosittain seksuaalisen väkivallan ja häirinnän kohteeksi. Ongelman laajuudesta huolimatta väkivaltaa kokeneiden naisten saamassa avussa ja tuessa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja.
”Välinpitämättömyys lietsoo väkivaltaa. Selvityksemme mukaan kuntapäättäjät eivät useinkaan ole selvillä väkivallan laajuudesta kunnassaan, eivätkä tunne ilmiön vakavuutta ja laajuutta”, Niina Laajapuro sanoo.
Amnesty on kampanjoinut vuosia naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Väkivallan sukupuolittuneisuus on yksi naisiin kohdistuvan syrjinnän muoto – ja Suomen suurimpia ihmisoikeusloukkauksia.
”Avun saaminen ei saa olla postinumerosta kiinni. Se miten väkivaltaa kohdannutta naista osataan tukea tai auttaa, ei saa riippua hänen asuinpaikastaan tai siitä, kuka ammattilainen hänet kohtaa. Kuntapäättäjällä on valta varmistaa, että hänen kunnassaan yksikään väkivaltaa kokenut nainen ei jää yksin”, Niina Laajapuro muistuttaa.
Amnestyn kuntavaalitavoitteisiin on sitoutunut jo 1 300 ehdokasta. Järjestö aloitti kampanjoinnin ehdokkaiden sitouttamiseksi viime viikolla. Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnuksella #minunkuntani.
Kutsu medialle: Amnestyn kuntavaalipaneeli pidetään järjestön kevätseminaarin yhteydessä lauantaina 25.3. klo 13.45–15.15 Wanhassa Satamassa, Pikku Satamakatu 3, Helsinki. Paikalla on edustaja kaikista eduskuntapuolueista. Tarkempi kutsu lähetetään lähempänä.