Jalkapallon MM-kisat pelattiin Qatarissa marras-joulukuussa 2022. Kisoja edelsi satojen tuhansien siirtotyöläisten hyväksikäyttö. Lupauksista huolimatta Fifa ja Qatar eivät ole maksaneet korvauksia siirtotyöläisille, eikä siirtotyöläisten asema Qatarissa ole juurikaan parantunut.
Amnesty Internationalin uusi A Legacy in Jeopardy -raportti osoittaa, että työntekijöiden oikeuksia koskevat uudistukset Qatarissa ovat enimmäkseen pysähtyneet sen jälkeen, kun jalkapallon MM-kisat päättyivät. Maltilliset edistysaskeleet jäävät laajempien sortokäytäntöjen ja viranomaistoimien puuttumisen varjoon.
“Sadat tuhannet siirtotyöläiset ovat menettäneet rahansa, terveytensä ja jopa henkensä samalla, kun Fifa ja Qatarin viranomaiset pakoilevat vastuutaan. Kisoista on kulunut vuosi, eikä epäkohtien korjaamiseksi ole toimittu likimainkaan riittävästi”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
“Vuoden 2022 kisoihin liittyneiden ihmisoikeusloukkausten pitää toimia muistutuksena siitä, että ihmisoikeuksien tulee olla päätöksenteon keskiössä, kun tulevia kisoja myönnetään. Fifan pitää oppia virheistään.”
Uudistuksia tehtiin liian myöhään ja toimeenpantiin heikosti
Vuonna 2017 Qatar allekirjoitti Kansainvälisen työjärjestön kanssa sopimuksen, jonka mukaan maassa tehtäisiin mittavia uudistuksia työlainsäädäntöön. Suunnitellut uudistukset pitivät sisällään esimerkiksi sortavasta kafala-järjestelmästä luopumisen, uuden minimipalkan sekä terveys- ja turvallisuuslainsäädäntöä. Sopimuksesta huolimatta uudistusten toimeenpano ja ihmisoikeusloukkausten ehkäisy oli riittämätöntä MM-kisapaikoilla.
Amnestyn tutkijoiden haastattelemat ihmiset kertovat, että siirtotyöläiset voivat nykyään poistua maasta vapaasti ja että esimerkiksi kuumuudessa työskentelyyn liittyviä ohjeita noudatetaan paremmin. Näiden positiivisten askeleiden ohella muut uudistukset ovat jääneet piippuun.
Työntekijöiden pitäisi voida vaihtaa työpaikkaa vapaasti, ja vaikkei laissa enää vaadita työnantajan myöntämää NOC-todistusta (no-objection certificate), käytännössä monien pitää pyytää työnantajansa suostumusta työpaikan vaihtamiseen. Työntekijät kertoivat Amnestyn tutkijoille, että jopa hallituksen viranomaiset jatkavat lupien vaatimista, ja luvat mainitaan usein jo rekrytointi-ilmoituksissa. Hallituksen tilastojen mukaan yli 150 000 ihmistä vaihtoi työpaikkaa tammi-elokuussa 2023, mutta samaan aikaan kolmannes työntekijöiden työpaikan vaihtoa koskevista hakemuksista hylättiin.
Työnantajat kontrolloivat yhä työntekijän oleskelua Qatarissa. Mikäli työntekijä tekee valituksen työnantajasta tai haluaa vaihtaa työnantajaa, työnantajat saattavat yhä peruuttaa työntekijän oleskeluluvan tai tehdä valheellisen ilmoituksen siitä, että työntekijä on “paennut” työstään, mikä voi johtaa työntekijän pidätykseen tai karkotukseen.
Palkkojen varastaminen on yhä yleisin siirtotyöläisten hyväksikäytön muoto Qatarissa, ja käytännöt myöhässä maksettujen tai maksamattomien palkkojen jäljittämiseen ja tilanteeseen puuttumiseen ovat riittämättömät. Palkkojen taso on alhainen, eikä vuonna 2021 asetettuun minimipalkkaan ole tullut korotuksia, vaikka elinkustannukset ovat nousseet.
Siirtotyöläisten on yhä erittäin vaikeaa hakea korvauksia oikeusjärjestelmän kautta. Prosessi on pitkä ja haastava, ja siirtotyöntekijän on pysyttävä maassa koko käsittelyn ajan. Siksi moni joutuu sovittelemaan oikeuskäsittelynsä paljon pienemmällä summalla kuin mihin olisi oikeutettu, ja työntekijöitä hyväksikäyttävät työnantajat selviävät tilanteesta joutumatta vastuuseen.
Korvauksien maksaminen ei ole myöhäistä
Fifa tienasi ennätykselliset 7,5 miljardia dollaria Qatarin MM-kisoista. Qatarin ja Fifan on täytettävä ihmisoikeusvelvoitteensa ja varmistettava, ettei korvausten maksamisessa ja uudistusten toimeenpanossa viivytellä enää hetkeäkään.
“Qatarin hallituksen täytyy sitoutua työntekijöiden aseman parantamiseen välittömästi, ja Fifan ja Qatarin täytyy yhdessä sopia hyvitysohjelmasta kaikille ihmisoikeusloukkauksista kärsineille siirtotyöläisille”, toteaa Frank Johansson.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!