Tänään viimeisen sinettinsä saanut EU:n yritysvastuudirektiivi on yksi merkittävimmistä edistysaskeleista kansainvälisessä yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevassa lainsäädännössä viime vuosina, Amnesty International katsoo.
EU:n jäsenvaltioiden ministerit äänestivät tänään yritysvastuudirektiivin puolesta ja direktiivi sai näin viimeisen sinettinsä. Direktiivin mukaan suuryritysten on tunnistettava toimintansa kielteiset ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset ja puututtava niihin.
“Tämä on historiallinen hetki ihmisoikeuksien ja yritysvastuun kannalta. EU on nyt asettanut sitovan standardin vastuulliselle yritystoiminnalle maailman suurimmilla sisämarkkinoilla. Tämän saavutuksen tulee olla viesti yrityksille kaikkialla maailmassa: yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia, eivätkä ne voi suhtautua välinpitämättömästi toimintansa vaikutuksiin”, Amnesty Internationalin yritysvastuun asiantuntija Hannah Storey sanoo.
Direktiivi on merkittävä askel eteenpäin ihmisten suojelemisessa hyväksikäytöltä. Direktiivin myötä EU:ssa toimivien yritysten ja niiden arvoketjujen aiheuttamien ihmisoikeusloukkausten uhreilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet saada oikeussuojaa eurooppalaisissa tuomioistuimissa. Jos direktiivi pannaan tehokkaasti täytäntöön, se on askel kohti lapsi- tai pakkotyövoiman käytön estämistä. Se ennaltaehkäisee myös EU:ssa myytävien tuotteiden valmistukseen osallistuvien työntekijöiden hyväksikäyttöä.
Direktiivi tulee voimaan lähipäivinä, minkä jälkeen jäsenvaltioiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.
“Nyt on tärkeää, että tuodessaan direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään jäsenvaltiot hyödyntävät tilaisuutta paikata direktiiviin jääneitä heikkouksia. Direktiivi koskee vain hyvin suuria yrityksiä. Jäsenvaltiot voivat soveltaa lainsäädäntöä direktiiviä laajempaan yritysten joukkoon. Direktiiviin jäi myös rahoitussektorin sekä ase- ja valvontateknologian yritysten osalta ongelmallisia poikkeuksia, jotka tulisi poistaa kansallisessa toimeenpanossa”, Storey toteaa.
Amnestyn Suomen osasto toivoo Suomen valtiolta kunnianhimoista direktiivin kansallista toimeenpanoa.
”Suomi oli mukana, kun useat jäsenmaat heikensivät direktiiviä sen valmistelun loppuvaiheessa. Nyt Suomella on näytön paikka osoittaa sitoutumistaan yritysvastuun edistämiseen varmistamalla direktiivin tehokas ja riittävän hyvin resursoitu kansallinen toimeenpano”, painottaa Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Mariko Sato.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!