Amnesty Internationalin uusi raportti avaa, miten fossiilisten polttoaineiden tuotanto ja käyttö vaarantavat ihmisoikeuksien toteutumisen.
Marras-joulukuussa järjestettävässä COP28-ilmastohuippukokouksessa täytyy syntyä päätös fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja käytön lopettamisesta lopullisesti, vaatii Amnesty International uudessa Fatal Fuels -raportissaan.
“Fossiilisten polttoaineiden alasajo on edellytys sille, että ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Fossiiliteollisuus tuottaa vaurautta harvoille yrityksille ja valtioille, jotka oman etunsa nimissä laittavat kapuloita oikeudenmukaisen siirtymän rattaisiin ja hiljentävät vastustajiaan. Tämä vaarantaa kaikkien oikeuden puhtaaseen ja elinkelpoiseen ympäristöön”, sanoo Amnestyn Suomen osaston ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Elina Mikola.
Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen monella tapaa
Fossiilisten polttoaineiden tuotannosta ja polttamisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt ovat merkittävin syy ilmaston lämpenemiselle. Ilmastonmuutoksen myötä äärimmäiset sääilmiöt, kuten myrskyt, kuivuus ja tulvat, yleistyvät ja muuttuvat voimakkaammiksi.
Äärimmäiset sääolosuhteet tappavat ihmisiä, vahingoittavat omaisuutta, vaarantavat elinkeinoja, romuttavat kokonaisia ekosysteemejä, heikentävät luonnon monimuotoisuutta, tuhoavat satoja, heikentävät ruokaturvaa ja pakottavat ihmisiä jättämään kotinsa. Ilmaston kuumeneminen ja luonnonkatastrofit synnyttävät myös kilpailua niukkenevista luonnonvaroista sekä konflikteja, mitkä lisäävät ihmisoikeusloukkausten riskiä.
Fossiiliteollisuus vaarantaa alueiden elinkelpoisuuden
Fossiilisten polttoaineiden polttamiseen suoraan liittyvät ilmansaasteet myötävaikuttivat 1,2 miljoonan ihmisen kuolemaan vuoden 2020 aikana. Terveyshaitat kohdistuvat usein haavoittuvaisiin yhteisöihin ja ihmisiin, jotka kokevat jo ennestään moninaista syrjintää.
Fossiilisten polttoaineiden etsiminen, tuotanto ja kuljettaminen saastuttaa ja pilaa ympäristöä. Amnesty on dokumentoinut vuosikymmenten ajan öljyvuotojen aiheuttamia haittoja esimerkiksi Nigerjoen suistoalueella Nigeriassa, missä Shell ja muut yritykset ovat loukanneet paikallisten yhteisöjen oikeuksia, kuten oikeutta puhtaaseen veteen ja terveyteen, sekä kieltäytyneet korvaamasta aiheuttamiaan haittoja.
YK:n ihmisoikeusneuvosto ja YK:n yleiskokous ovat tunnustaneet oikeuden puhtaaseen ympäristöön. Se on kirjattu myös yli 100 maan perustuslakiin. YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa korostetaan, että yrityksillä on velvollisuus olla aiheuttamatta vahinkoa.
Yritykset pyrkivät hiljentämään ihmisoikeuksien puolustajia häikäilemättömästi
Fossiilienegiahankkeita arvostelevat ihmisoikeuspuolustajat kohtaavat usein häirintää, uhkailua ja väkivaltaa, ja heitä on jopa tapettu työnsä vuoksi. Fossiilisia polttoaineita tuottavat yritykset ovat pyrkineet hiljentämään ihmisoikeuspuolustajia myös niin kutsutuilla SLAPP-kanteilla, eli strategisilla häirintäkanteilla.
Fossiilisia polttoaineita tuottavat yritykset pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen viherpesulla ja disinformaatiolla sekä lobbaavat päättäjiä fossiiliteollisuuden sääntelyn estämiseksi. Fossiiliteollisuuden vaikuttamispyrkimykset ulottuvat jopa kansainvälisiin ilmastokokouksiin.
”Tänä vuonna COP28-kokouksen puheenjohtajana toimii Yhdistyneiden arabiemiirikuntien valtion öljy-yhtiön pääjohtaja Sultan Al Jaber. On selvää, että fossiiliteollisuuden edustajana hänen tavoitteensa ovat ristiriidassa ilmastokokouksen päämäärien kanssa”, muistuttaa Elina Mikola.
Fossiilisten polttoaineiden tuotanto pitää lopettaa välittömästi ja lopullisesti
Amnestyn Fatal Fuels –raportin keskeinen viesti on, että kaikki tällä hetkellä hyödyntämättömät fossiiliset polttoainevarat tulee jättää maaperään. Öljyn, kaasun ja hiilen tuotantoa ei tule laajentaa ja fossiilisten raaka-aineiden hyödyntämistä esimerkiksi muovin valmistukseen on vähennettävä merkittävästi.
Amnesty vaatii, että valtioiden on lopetettava polttoaineiden käytön ja tuotannon tukeminen, ja rahoituslaitosten on pidättäydyttävä investoimasta fossiilienergiahankkeisiin sekä ajettava alas niille nykyisin kohdistuva rahoitus.
Oikeudenmukainen siirtymä irti fossiilienergiasta edellyttää myös kansainvälistä ilmastorahoitusta. Kehittyneiden maiden, jotka ovat historiallisesti suurimpia kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajia, on tarjottava tukea kehittyville maille, jotta nykyisestä fossiilisten polttoaineiden tuotannosta voidaan luopua ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!