Hyvä pääministeri Petteri Orpo ja hallituksen muut ministerit,
Amnesty on tänään vastannut kirjalliseen kuulemispyyntöön tulevasta tiedonannostanne yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Vaadimme, että tuleva tiedonantonne sisältää konkreettisia toimia ja resursseja. Tarve antirasistisille toimille Suomessa on kiireellinen. Tummaihoisena EU:ssa -tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan rasistisimmista maista: kyselyn suomalaisvastaajista 63 % kertoi kokeneensa rasistista häirintää viimeisen viiden vuoden aikana. Suomi on saanut YK:n yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa ja kansainvälisiltä ihmisoikeuksia valvovilta tahoilta toistuvasti kritiikkiä puutteista rasismin torjunnassa.
Suomessa ei tunnisteta edelleenkään rasismia, joka ulottuu niin arkisiin kohtaamisiin kuin hallinnon tasoille. Lausunnossamme korostamme rasisminvastaista toimintaohjelmaa tärkeänä työkaluna rasismin purkamiseksi. Yhdenvertainen Suomi -ohjelman toimeenpanoon ei kuitenkaan varattu riittävästi erillisiä resursseja, eikä työhön sisältynyt pysyviä rakenteita antirasististen kansalaisyhteiskuntatoimijoiden osallistamiselle.
Hallitusohjelmanne on ihmisoikeuksien näkökulmasta heikko ja ristiriitainen. Se sisältää useita tavoitteita ja toimenpiteitä, jotka ovat ristiriidassa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisen kanssa. Ohjelmassa ei todeta rasismin tai sateenkaari-ihmisten kokeman syrjinnän torjumisesta suoraan mitään.
Hallituksen maahanmuuttopoliittisia toimenpiteitä leimaa hyvin kielteinen suhtautuminen turvapaikanhakuun ja pakolaisuuteen. Maahantuloa vaikeuttavat ja palautusten lisäämiseen tähtäävät toimenpiteet syventäisivät juuri rodullistettujen yhteisöjen ulossulkemista suomalaisesta yhteiskunnasta.
Yhdenvertaisuusnäkökulmasta on hyvin ongelmallista, että hallitusohjelmassa esitetään maahan muuttaneiden ja maassa pysyvästi oleskelevien sosiaaliturvan eriyttämistä. Monet esitetyistä leikkauksista ja toimenpiteistä kohdistuvat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Näin ei Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden valossa saisi tapahtua.
Hallituksen on sitouduttava antirasismiin konkreettisin teoin. Lisäksi Amnesty kehottaa hallitusta turvaamaan sateenkaari-ihmisten sekä maahan muuttaneiden oikeudet, kehittämään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön rakenteita, vahvistamaan ihmisoikeuskasvatusta sekä toimimaan syrjimättömyyden puolesta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tarkemmat toimenpidesuositukset tähän löytyvät täältä.
Amnesty vaatii hallitusta sitoutumaan kaikissa toimissaan ihmisoikeusperustaiseen päätöksentekoon, jonka olennainen osa on marginalisoitujen ryhmien tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin toimenpiteisiin. Toistaiseksi tiedoksiantonne valmisteluun liittyvien kuulemisten tiukka aikataulu, lyhyt vastaustila ja useiden keskeisten antirasististen toimijoiden kuulematta jättäminen ei noudata näitä periaatteita.
Yhdenvertaisuus voi toteutua vain ihmisoikeudet turvaamalla, ei eriarvoisuuksia syventävällä politiikalla.
Kunnioittavin terveisin
Niina Laajapuro
Ihmisoikeustyön johtaja
Amnesty International Suomen osasto