Naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ongelma Suomessa. Naiset kohtaavat väkivaltaa esimerkiksi kodeissa, töissä, koulussa, verkossa tai asettuessaan ehdolle vaaleissa. Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusloukkaus, jonka torjuminen on hyvinvointialueiden velvoite.
Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 10 000 lähisuhde- ja perheväkivaltatapausta. Aikuisista uhreista noin 75–78 prosenttia on naisia. Alle yksi prosentti lähisuhdeväkivallan uhreista tunnistetaan terveyskeskusten päivystyksessä. Eri tilastojen mukaan noin 50 000 naista Suomessa joutuu seksuaaliväkivallan uhriksi vuosittain. Tilastokeskuksen työolotutkimukset kertovat fyysisen väkivallan tai sen uhan noin kolminkertaistuneen vajaassa kolmessa vuosikymmenessä naispalkansaajien työssä. Väkivallan kasvu sijoittuu nimenomaan naisvaltaisille aloille.
Yhteiskunnallista keskustelua käydään paljon verkossa, jossa naiset joutuvat kohtuuttoman usein verkkoväkivallan uhreiksi. Naisten Linjan Turv@verkko-hanke selvitti kyselyllä naisiin ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan verkkohäirinnän luonnetta ja seurauksia. Kyselyn mukaan verkkohäirintä aiheutti kokijoille vakavia psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Viidesosa vastaajista kertoi häirinnän johtaneen itsetuhoisuuteen.
Ihmisoikeusvelvoitteet koskevat myös hyvinvointialueita. Hyvinvointialueet ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa ihmisoikeuksien kunnioittamisessa, suojelemisessa ja turvaamisessa.
Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka torjuminen on hyvinvointialueiden velvoite. Aluevaltuustot voivat toiminnallaan ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koko Suomessa.
Vahvojen rakenteiden luominen on aluevaltuustojen ensimmäinen tehtävä. Amnestyn vaatimukset hyvinvointialueille naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan ovat:
-
Jokainen alue laatii naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman, joka linjaa alueen toiminnan painopisteet.
-
Jokaisella hyvinvointialueella on yhteistyöelin, jonka tehtävänä on naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan tehostaminen alueella.
-
Järjestöjen toimintaedellytykset turvataan.
-
Suomen ihmisoikeusvelvoitteet naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisessa toteutuvat hyvinvointialueilla.