Irakissa sijaitsevasta Al-Jed’ah-kuntoutuskeskuksesta pidätettyjä irakilaisia kidutetaan ja kohdellaan muutoin epäinhimillisesti pidätysten jälkeen. Tämä käy ilmi Amnesty Internationalin tutkimuksesta.
Koillis-Syyriassa sijaitsevalta Al-Holin leiriltä on palautettu paljon irakilaisia Pohjois-Irakiin Al-Jed’ah-keskukseen. Vuodesta 2021 lähtien Irakin armeija, poliisi ja tiedustelupalvelu ovat pidättäneet Al-Jed’ah-keskuksesta noin 80 ihmistä epäiltyinä yhteyksistä niin sanottuun Islamilaiseen valtioon (IS).
Amnesty International haastatteli kahdeksaa keskuksesta pidätettyä henkilöä. Seitsemän heistä oli joutunut kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi. He kertoivat, kuinka Irakin viranomaiset kiduttivat heitä kuulusteluissa pidätysten jälkeen. Haastateltuja oli kidutettu muun muassa hakkaamalla, sähköshokeilla ja estämällä hapensaanti päähän laitetuilla muovipusseilla. Amnesty haastatteli myös heidän perheenjäseniään, jotka kertoivat havainneensa selkeitä kidutuksen merkkejä läheisissään.
Kaksi haastatelluista vapautettiin oikeudenkäyntien jälkeen. Loput kuusi tuomittiin. He istuvat tällä hetkellä pitkiä vankeustuomioita, jotka perustuvat kidutuksella saatuihin tunnustuksiin. Heidän perheenjäsentensä mukaan vankilaolosuhteet ovat epäinhimilliset.
Vuodesta 2021 lähtien arviolta 9500 ihmistä on palautettu Irakiin Al-Holista. Irakin viranomaiset harkitsevat Al-Holissa olevien irakilaisten, joiden määräksi on arvioitu yli 18 000, paluun nopeuttamista siten, että valtaosa heistä siirretään Irakiin vuoden 2027 loppuun mennessä.
“Al-Jed’ah-keskuksesta pidätettyjen ihmisten kidutus on kammottavaa. Tulevina vuosina tuhansia irakilaisia aiotaan palauttaa kyseiseen keskukseen Al-Holin leiriltä. On täysin kohtuutonta, että vuosikymmenen kestänyttä sotaa paenneet irakilaiset palaavat vain kohtaamaan uusia kauhuja”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.
“Ennen kuin nämä tuhannet ihmiset saapuvat Al-Jed’ah-keskukseen ja joutuvat epäinhimillisen kohtelun kohteeksi, Irakin viranomaisten on ryhdyttävä pikaisesti toimiin kidutuksen ja muun pahoinpitelyn lopettamiseksi”, Callamard jatkaa.
Amnesty haastatteli kahdeksaa Al-Jed’ah-keskuksesta pidätettyä henkilöä ja heidän perheenjäseniään Irakissa heinäkuussa 2024 sekä heinäkuun ja syyskuun 2024 välisenä aikana tehdyissä etähaastatteluissa. Lisäksi Amnesty haastatteli 16 YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen työntekijää sekä Ninewan alueen tuomioistuimen presidenttiä.
Kuusi Amnestyn haastattelemaa Al-Jedah-keskuksesta pidätettyä ihmistä vaikutti myös kadonneen tahdonvastaisesti. He olivat kadonneina kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Useimmissa tapauksissa viranomaiset kieltäytyivät paljastamasta henkilön olinpaikkaa. Usein perheenjäsenet saivat tietää läheisensä kohtalosta vasta muiden vapaaksi päässeiden pidätettyjen kautta.
Vaikka osa pidätyksistä on saatettu tehdä laillisin perustein, haastatteluissa tuli esiin useita tekijöitä, jotka voivat johtaa vääriin syytöksiin IS:ään kuulumisesta. Esimerkiksi joissain tapauksissa henkilöitä on syytetty, jos joku heidän sukulaisistaan on liittynyt IS:ään.
Syyskuussa 2024 Al-Jed’ah-keskuksessa oli 2223 ihmistä, joista 1318 oli lapsia, 627 naisia ja 278 miehiä. Keskusta hallinnoi Irakin siirtolaisuudesta vastaava ministeriö useiden muiden Irakin ministeriöiden, YK:n sekä kansainvälisten ja paikallisten kansalaisjärjestöjen tuella.
Amnesty International kehottaa Irakin viranomaisia lopettamaan välittömästi kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun sekä tahdonvastaiset katoamiset. Viranomaisten täytyy järjestää oikeudenmukaiset oikeudenkäynnit heille, jotka on tuomittu kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella. Lisäksi YK:n on tutkittava Al-Jed’ah-keskuksesta pidätettyjen kohtelua.
Amnesty kirjoitti 2.10.2024 Irakin pääministerille tutkimuksen tuloksista. Julkaisuhetkellä vastausta ei ole saatu.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!