Välittämme verkkosivuilla viestejä Edward Snowdenilta, Ai Weiweilta ja Pussy Riotilta kansainvälisenä verkkosensuurin vastaisena päivänä 12.3. yhteistyössä AdBlockin kanssa.
Päivän aikana 40 miljoonalta AdBlockin käyttäjältä tullaan kysymään, haluavatko he nähdä viestejämme mainosten paikoilla. Viestejä klikkaamalla pääsee käsiksi sisältöihin, joiden tekijöitä hallitukset ovat pyrkineet hiljentämään.
Valtiot tavoittelevat internetin herruutta
Valtiot ovat innokkaita kasvattamaan valtaansa ja kontrolloimaan verkossa tapahtuvaa viestintää yhä laajemmin. Osa valtioista suunnittelee viranomaisten valtuuksia kasvattavia lakeja, jotka mahdollistavat yhä kohdentamattomamman massavalvonnan ja verkkosivujen sensuroimisen. Jotkin maat taas pyrkivät ottamaan käyttöön yksityisten kansalaisten vakoilun, laitteiden hakkeroinnin tai vapaan ilmaisun sensoroinnin mahdollistavia teknologioita.
Viime vuoden aikana Suomi, Tanska, Ranska, Hollanti, Pakistan, Puola ja Sveitsi ovat ottaneet askelia tiedustelulainsäädännön uudistamiseksi vakoillakseen verkkoviestintää niin maiden sisällä kuin kansainvälisestikin. Lisäksi Kiina ja Kuwait säätivät lakeja jotka kriminalisoivat tiettyjä verkkoilmaisun muotoja.
Elämämme on siirtynyt verkkoon ja valtiot ovat vastanneet uusin sorron välinein, jotka uhkaavat räikeästi ilmaisunvapauttamme ja yksityisyyttämme.
Vuonna 2015 todistimme verkossa ilmaisunvapauttaan toteuttaneiden ihmisten pidätyksiä ainakin 16 maassa. Verkkosensuurin uhreiksi joutuivat niin kazakstanilaiset, viranomaisten mukaan Facebookissa yhteiskunnallista ”eripuraa” lietsoneet poliittiset aktivistit, kuin myös syytteen saaneet marokkolaiset toimittajat ja aktivistit, jotka olivat opettaneet kansalaisjournalismin mahdollistaneen sovelluksen käyttöä. Viranomaisten mukaan sovellus saattoi uhata kansallista turvallisuutta ”horjuttamalla marokkolaisten uskoa valtion instituutioihin”.
”Eräät valtiot harjoittavat orwellilaista valvontaa. Kohteiksi joutuvat erityisesti ihmisoikeuksiamme puolustavat lakimiehet, toimittajat ja rauhanomaiset aktivistit. Elämämme on siirtynyt verkkoon ja valtiot ovat vastanneet uusin sorron välinein, jotka uhkaavat räikeästi ilmaisunvapauttamme ja yksityisyyttämme”, kommentoi Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty.
”Näytämme teille Amnestyn bannereita tämän yhden päivän ajan, koska haluamme kannustaa käyttäjiä osallistumaan yksityisyyden rajoista käytävään keskusteluun. Huomenna mainosten paikat ovat taas tyhjiä. Mutta mieti hetki seuraavaa: kun tässä alati informaationtäyteisemmässä maailmassa oikeuttasi digitaaliseen yksityisyyteen loukataan, loukataan samalla myös ilmaisunvapauttasi”, toteaa AdBlockin toimitusjohtaja Gabriel Cubbage.
Teknologiayritysten on puolustettava vapaata internetiä
Kutsumme internet- ja teknologiayritykset vastustamaan valtioiden pyrkimyksiä heikentää yksityisyyttä ja sananvapautta verkossa. Haastamme yrityksiä kehittämään ja edistämään kunnianhimoisesti salausteknologioita ja muita välineitä, joiden avulla voidaan suojata ihmisoikeuksia digitaalisessa maailmassa.
”Sananvapaus ja yksityisyys verkossa ovat vakavasti uhattuina hallitusten tavoitellessa lakien ja tungettelevien teknologioiden kautta yhä enemmän valtaa kontrolloida internetiä. Milloin ollaan ajamassa alas nettisivuja ja pidättämässä bloggaajia, milloin harjoittamassa verkon massavalvontaa. Tämä ei ole se internet jota haluamme ja tarvitsemme”, kommentoi Salil Shetty.
Meidän on alettava ottaa digitaalisten oikeuksiemme puolustaminen vakavasti.
”Viime viikkoina Apple on painostuksesta huolimatta kieltäytynyt julkisesti murentamasta puhelimiensa suojausta ja taistellut näin kaikkien kännykänkäyttäjien yksityisyyden puolesta. Tämä on osoitus siitä, että osa yrityksistä alkaa nähdä isomman kuvan. Maailma oli liian huolimaton suojellakseen yksityisyyttä ja sananvapautta verkossa. Meidän on alettava ottaa digitaalisten oikeuksiemme puolustaminen vakavasti ja taisteltava hallitusten ajamia vapauksiemme rajoituksia vastaan.”