Viime vuonna sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjivä lainsäädäntö lisääntyi voimakkaasti eri puolilla Afrikkaa, toteaa Amnesty International.
Amnestyn tuore 12 Afrikan maata käsittelevä selvitys osoittaa, kuinka oikeusjärjestelmiä käytettiin yhä enemmän sateenkaari-ihmisten systemaattiseen syrjintään vuonna 2023. Lainsäädännöllä muun muassa vainottiin ja marginalisoitiin räikeällä tavalla sateenkaariyhteisöihin kuuluvia ihmisiä. Tämä osoittaa kehityssuuntauksen, jossa oikeudellisia mekanismeja käytetään sorron välineinä.
“Läpi Afrikan sateenkaari-ihmiset joutuvat kamppailemaan hälyttävän edistyksen takapakin kanssa ja kohtaamaan protesteja identiteettejään vastaan sekä törmäävät esteisiin oikeuksiensa toteutumisessa”, sanoo Amnesty Internationalin itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Tigere Chagutah.
“Mielivaltaisista pidätyksistä ja vangitsemisista on tullut aivan liian yleisiä, kun pelkkä omana itsenään oleminen katsotaan rikokseksi, joissakin paikoissa jopa kuolemanrangaistuksen uhalla. Edessämme on syvenevä kriisi, jossa oikeusjärjestelmiä käytetään vaarallisesti sateenkaari-ihmisiä vastaan.”
Lakien käyttäminen sateenkaari-ihmisiä vastaan
Edelleen 31 maassa Afrikassa samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on kriminalisoitu siitä huolimatta, että tämä on selkeästi ristiriidassa Afrikan unionin ja kansainvälisten ihmisoikeusnormien kanssa. Joissakin Afrikan maissa voimassa olevia lakeja myös tiukennetaan. Esimerkiksi Ugandassa, jossa samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen oli jo ennestään laitonta, tilanne pahentui, kun vuonna 2023 hyväksyttiin ankara homoseksuaalisuuden vastainen laki. Samankaltaisia lakiehdotuksia on esitetty eri puolilla Afrikkaa.
Myös Ghanassa sateenkaari-ihmiset kohtaavat jatkuvaa syrjintää ja ihmisoikeusloukkauksia. Tilanne voi heikentyä entisestään, jos Ghanan parlamentti etenee yhden maanosan tiukimman sateenkaarioikeuksien vastaisen lakiesityksen kanssa. Ehdotettu lainsäädäntö vaarantaa vakavasti sateenkaari-ihmisten perusoikeudet.
Keniassa parlamentin jäsen teki vuonna 2023 lakiehdotuksen (Family Protection Bill), joka rajoittaisi kokoontumisvapautta, oikeutta yksityisyyteen ja perhe-elämään sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Lakiehdotuksen tarkoituksena on kieltää samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen ja avioliitot. Tällaisella lailla olisi huomattavia vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen.
Amnesty vetoaa Afrikan valtioihin ja hallituksiin
Amnesty International vetoaa Afrikan valtioihin ja hallituksiin, jotta ne tunnustaisivat kaikkien ihmisten ihmisoikeudet ja suojelisivat niitä yhdenvertaisesti ja syrjimättä. Niiden on myös kumottava tai pidättäydyttävä pyrkimyksistä kriminalisoida samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen, sillä tällainen lainsäädäntö ei ole ihmisoikeusnormien, eikä ihmisarvon ja tasa-arvon perusperiaatteiden mukainen.
“On ratkaisevan tärkeää tunnistaa, että sateenkaari-ihmisten kohtaamat haasteet Afrikassa eivät typisty ainoastaan lainsäädäntöön, vaan kyse on myös laajemmasta yhteiskunnallisesta kamppailusta. Lainsäädännön väärinkäyttö on kuitenkin lisännyt sateenkaari-ihmisten haavoittuvuutta ja alleviivaa tarvetta koordinoiduille alueellisille ja kansainvälisille toimille”, sanoo Amnesty Internationalin Länsi- ja Keski-Afrikan aluejohtaja Samira Daoud.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!