Afganistan on kriisissä. Taliban on vallannut pääkaupunki Kabulin, presidentti on paennut maasta ja Afganistanin hallinto on kaatunut. Tässä artikkelissa avataan sitä, miksi Talibanin valtaannousu saattaa olla uhka Afganistanin turvallisuudelle ja miksi kansainvälisen yhteisön on toimittava nopeasti afganistanilaisten suojelemiseksi.
Afganistanin kriisin juuret ulottuvat pitkälle. Konflikti maassa on kestänyt vuosikymmeniä, ja ihmisoikeuksien turvaaminen on jo pitkään ollut haastavaa. Sadat tuhannet ihmiset ovat kuolleet, haavoittuneet tai joutuneet jättämään kotinsa levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien takia. Moni afganistanilainen on hakenut turvaa muista maista tai ollut paossa maan sisällä. Epävarmasta tilanteesta huolimatta maassa on hiljalleen otettu edistysaskelia ihmisoikeuksien sekä esimerkiksi naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Positiivinen kehitys saattaa kuitenkin Talibanin valtaannousun myötä olla uhattuna.
Talibanin liikkeistä ja toimintatavoista saatiin viitteitä jo aiemmin kesällä. Hiljattain julkaistussa Amnesty Internationalin selvityksessä kerrotaan, että Taliban on heinäkuussa 2021 syyllistynyt rikoksiin valtaamassaan Ghaznin maakunnassa. Nämä aseellisen konfliktin aikana tehdyt murhat ja kidutukset on Geneven sopimusten ja Rooman perussäännön mukaisesti määritelty sotarikoksiksi.
Selvityksessä kuvatut väkivaltaisuudet tapahtuivat 4.–6. heinäkuuta Mundarakhtin kylässä Malistanin piirikunnassa. Amnestyn tutkijoiden haastattelemien silminnäkijöiden mukaan Talibanin sotilaat surmasivat yhdeksän hazara-vähemmistöön kuuluvaa miestä, joista kuusi oli ammuttu ja kolme kidutettu kuoliaaksi. Eräs miehistä oli kuristettu omalla huivillaan, ja hänen kätensä oli silvottu.
Nämä murhat edustavat todennäköisesti vain murto-osaa kaikista Talibanin teoista. Kaikista Afganistanin tapahtumista ei ole välttämättä saatu tietoa, sillä Taliban on katkaissut matkapuhelinverkkoja alueilla, joita se on viime aikoina valloittanut. Matkapuhelinverkkoja katkaisemalla ryhmä kontrolloi sitä, millaista kuva- ja videomateriaalia vallatuilta alueilta päästään jakamaan.
Raportoidut murhat ovat muistutus siitä, millaiseen toimintaan Taliban kykenee. Väkivaltaisuudet voivat pahimmillaan olla ennuste siitä, millaista elämä Taliban-hallinnon alla saattaa olla.
Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamardin mukaan murhat osoittavat myös, että etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset tulevat olemaan erityisessä vaarassa.
Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan toimenpiteitä
Koska Afganistan ei ole turvallinen ja erityisen uhan alla ovat vähemmistöihin kuuluvat, on kansainvälisen yhteisön ryhdyttävä toimenpiteisiin välittömästi.
”Parhaillaan todistamamme tragedia Afganistanissa olisi pitänyt nähdä etukäteen ja estää. Jotta tilanne ei enää pahentuisi, tulee kansainvälisen yhteisön toimia nopeasti ja määrätietoisesti” sanoo pääsihteeri Callamard.
Hallitusten tulee ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot, jotta turvallinen pääsy pois Afganistanista voitaisiin mahdollistaa niille, jotka ovat vaarassa. Vauraiden valtioiden on nopeutettava ja sujuvoitettava viisumiprosesseja sekä myönnettävä afganistanilaisille humanitaarisia viisumeja. Niiden on myös uudelleensijoitettava afganistanilaispakolaisia. Afganistanilaisille on järjestettävä turvallisia reittejä vakaisiin maihin ja heille tulee antaa kansainvälistä suojelua.
Amnesty vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy kiireellisesti päätöslauselman, jossa Talibania vaaditaan kunnioittamaan kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja. Lisäksi vaadimme, että YK:n ihmisoikeusneuvosto perustaa riippumattoman tutkintamekanismin keräämään aineistoa Afganistanissa tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista.
Afganistanista pakenevat ihmiset tarvitsevat suojelua. Suomen ja muiden vauraiden maiden täytyy turvata poistuminen maasta, järjestää evakuointeja ja uudelleensijoituksia sekä rahoittaa humanitaarista apua paikan päällä. Myös Afganistanin naapurimaita tulee tukea.
Suomen tulee antaa afganistanilaisille kansainvälistä suojelua, myöntää humanitaarisia viisumeja sekä helpottaa perheenyhdistämistä. Meidän tulee toimia nyt, jotta afganistanilaiset pääsevät turvaan. Voit allekirjoittaa sisäministeri Maria Ohisalolle ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähköselle osoitetun vetoomuksen täällä.