Transihmisyydestä liikkuu paljon väärinkäsityksiä ja hämmennystä ihmisten keskuudessa, koska transihmiset ovat edelleen valitettavan näkymättömiä yhteiskunnassamme. Jotta saisimme tilanteen korjattua vastaamme nyt seitsemään kysymykseen transihmisyydestä ja juridisesta sukupuolesta.
Vaadimme Korkea aika -eduskuntavaalikampanjassamme epäinhimillisen translain korjaamista. Keitä transihmiset ovat? Mitä me tarkoitamme vaatiessamme eduskunnan kunnioittavan transihmisten itsemääräämisoikeutta? Miksi meidän on tärkeätä puuttua transihmisten kokemaan syrjintään?
1. Kuka on transihminen?
Transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin. Transihmisiä ovat esimerkiksi transsukupuoliset naiset ja miehet sekä transgenderit, jotka voivat kokea itsensä esimerkiksi sukupuolettomiksi tai elää mieheyden tai naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Osa transihmisistä haluaa korjata sukupuolensa esimerkiksi hormonihoidoilla, rintaleikkauksella tai sukuelinten leikkauksella. Toiset saattavat haluta vain osan hoidoista tai ei hoitoja lainkaan.
2. Mikä on ihmisen juridinen sukupuoli?
Yleinen tilanne on se, että ihmisen juridinen sukupuoli vastaa syntymässä saatua sukupuolta, joka on merkitty myös henkilöllisyyspapereihin, kuten syntymätodistukseen, henkilökorttiin ja passiin. Nämä todistukset määrittävät sen, miten ihmisen sukupuoli mielletään koko hänen elämänsä ajan. Kyseisiä dokumentteja tarvitaan arkisissa asioissa, kuten kouluun tai töihin hakemisessa tai pankkitilin avaamisessa.
3. Kuinka ihmiset vahvistavat juridisen sukupuolensa nyt?
Jos haluat vahvistaa juridisen sukupuolesi eli muuttaa henkilötunnuksesi sukupuolimerkinnän sukupuoli-identiteettiäsi vastaavaksi , moni valtio edellyttää psykiatrista diagnoosia mielenterveyden häiriöstä, pitkiä hormonihoitoja ja lääketieteellisiä leikkauksia, jotka steriloivat sinut lopullisesti. Joissain maissa edellytyksenä on, ettet ole naimisissa ja sinun pitää olla yli 18-vuotias sukupuolen korjaamiseksi.
4. Miksi sukupuolen juridinen vahvistaminen on ihmisoikeuskysymys?
Ihmisoikeudet ovat universaaleja ja jakamattomia. Ihmisoikeusnäkökulmasta olennaista on se, ettei lainsäädäntö saa luoda tilannetta, jossa henkilö joutuu valitsemaan eri oikeuksien välillä. Jotta ihminen voi korjata sukupuolensa, hänen täytyy luopua yksityisyydestään, menettää oikeuden omaan kehoonsa ja mahdollisuuden lisääntymiseen. Transihmiset joutuvat myös käyttämään henkilötodistuksia, joissa näkyy väärä sukupuolimerkintä. Tämä johtaa syrjintään jokapäiväisissä tilanteissa, kuten työnhaussa tai apteekissa asioidessa.
5. Mitä tuomioistuimet sanovat?
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vuonna 1992, että sukupuolen juridisen vahvistamisen estäminen loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta. Tästä huolimatta transihmiset ympäri Eurooppaa kamppailevat edelleen, että saisivat sukupuolensa juridisesti vahvistetuksi.
6. Miten Euroopan maat suhtautuvat juridisen sukupuolimerkinnän vahvistamiseen?
Norjassa otettiin viime viikolla harppaus transihmisten oikeuksissa kun, hallituksen asettama translakityöryhmä ehdotti, että juridisen sukupuolensa voisi korjata omalla ilmoituksella väestörekisteriviranomaiselle. Norjan hallitus päättänee lähiaikoina lakiesityksen antamisesta asiassa. Suurimmassa osassa maita, kuten Suomessa, Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa, on käytössä toimintamalli, joka edellyttää pakollisia hoitoja, kuten diagnoosin mielenterveyden häiriöstä ja lääketieteellisiä toimenpiteitä. Sukupuolimerkinnän juridinen vahvistaminen voi tämän takia kestää vuosia.
7. Miten sukupuolen juridisen vahvistamisen pitäisi onnistua?
Hallitusten pitää mahdollistaa sukupuolen juridinen vahvistaminen niin, että jokaisella on oikeus määritellä oma sukupuoli-identiteettinsä ja tulla tunnustetuksi sen mukaisesti. Prosessin pitää olla läpinäkyvä ja jokaisen saatavilla. Kaiken siihen liittyvän informaationtulee pysyä luottamuksellisena. Hallitusten pitää myös lopettaa transihmisten pakottaminen psykiatriseen diagnoosiin ja lääketieteellisiin hoitoihin ennen sukupuolen juridista vahvistamista. Valtiolla, tai millään muulla toimijalla, ei siis ole oikeutta rajoittaa henkilöiden itsemääräämisoikeutta. Sukupuoli ei myöskään ole asia, jonka joku muu voi määritellä toisen puolesta.
Nitin Sood. Kirjoittaja on aktivisti, joka työskentelee tällä hetkellä Amnestyn Suomen osaston syrjinnän vastaisen työn harjoittelijana.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.