Kaikille YK:n jäsenvaltioille suunnattu avoin vetoomus vaatii valtioita lopettamaan Gazan kriisin ruokkimisen ja estämään humanitaarisen katastrofin paheneminen ja lisäuhrit.
Me allekirjoittaneet järjestöt kehotamme kaikkia valtioita lopettamaan välittömästi aseiden, niiden osien ja ammusten viennin Israelille ja palestiinalaisille aseellisille ryhmille, niin kauan kuin on olemassa vaara, että niitä käytetään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tai ihmisoikeuslainsäädännön vastaisiin vakaviin loukkauksiin tai niiden mahdollistamiseen.
Israelin pommitukset ja saarto riistävät siviiliväestöltä eloonjäämisen perusedellytykset ja tekevät Gazasta asuinkelvottoman. Gazan siviiliväestö on tällä hetkellä ennennäkemättömän vakavan ja laajan humanitaarisen kriisin edessä.
Lisäksi palestiinalaisten aseellisten ryhmien hyökkäyksissä tapettiin noin 1 200 ihmistä, ja ryhmät ottivat satoja israelilaisia ja ulkomaalaisia ihmisiä, mukaan lukien lapsia, panttivangiksi. Gazassa on yhä yli 130 panttivankia. Gazassa toimivat aseelliset ryhmät ovat jatkaneet umpimähkäisiä raketti-iskuja asutuskeskuksiin Israelissa. Iskut uhkaavat siviilien elämää ja hyvinvointia, haittaavat lasten koulunkäyntiä ja pakottavat ihmisiä kodeistaan. Panttivankien ottaminen ja summittaiset hyökkäykset rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta, ja ne on lopetettava välittömästi.
Humanitaariset toimijat, ihmisoikeusjärjestöt, YK:n virkamiehet ja yli 153 jäsenvaltiota ovat vaatineet välitöntä tulitaukoa. Israel kuitenkin jatkaa räjähtävien aseiden ja ammusten käyttämistä tiheästi asutuilla alueilla Gazassa, millä on valtavat humanitaariset seuraukset Gazan väestölle. Maailman johtajat ovat kehottaneet Israelin hallitusta vähentämään siviiliuhrien määrää, mutta silti Israelin sotilasoperaatiot Gazassa tappavat edelleen ihmisiä ennennäkemättömällä tasolla, kuten YK:n pääsihteeri äskettäin sanoi.
Jäsenvaltioilla on oikeudellinen velvollisuus käyttää kaikkia mahdollisia keinoja siviilien suojelun ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistämiseksi. Gazan jäljellä oleva pelastusrengas – kansainvälisesti rahoitettu humanitaarinen avustusoperaatio – on halvaantunut vihollisuuksien voimakkuuden vuoksi: avustussaattueita on tulitettu, tietoliikenneyhteydet ovat toistuvasti poikki, tiet ovat vaurioituneet, välttämättömien tarvikkeiden saantia rajoitetaan, kaupalliset toimitukset on lähes täysin kielletty ja Gazaan lähetettävä apu jumiutuu byrokraattiseen prosessiin.
Israelin sotilaallinen toiminta on tuhonnut huomattavan osan Gazan kodeista, kouluista ja sairaaloista, vesi-infrastruktuurista, suojista ja pakolaisleireistä. Näiden pommitusten summittainen luonne ja niiden rutiininomaisesti aiheuttamat ilmeisen suhteettomat siviilivahingot eivät ole hyväksyttäviä. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on varoittanut Gazassa toteutettavien ”sotarikosten kasvaneesta riskistä” ja vedonnut kaikkia valtioita estämään tällaisten rikosten toteutuminen. Tämän vetoomuksen jälkeen humanitaarinen kriisi Gazassa on vain pahentunut:
- Yli 33 000 palestiinalaista, joista ainakin 14 500 on lapsia, on Gazan terveysministeriön mukaan tapettu viimeisen puolen vuoden aikana. Tuhansia muita on hautautunut raunioiden alle, ja heidän oletetaan kuolleen.
- Yli 75 000 ihmistä on haavoittunut, ja monet heistä ovat saaneet pysyviä vammoja, mukaan lukien yli tuhat palestiinalaista lasta, jotka ovat menettäneet yhden tai useamman ylä– tai alaraajan.
- Tuntematon määrä palestiinalaisia siviilejä, joiden joukossa on tiettävästi lapsia, on YK:n mukaan laittomasti pidätettynä ja heidät tulee vapauttaa.
- Palestiinalaisia tapetaan edelleen lähes päivittäin alueilla, joille Israelin hallitus kehotti heitä pakenemaan. Vuoden 2024 ensimmäisellä viikolla Israelin ilmaiskut tappoivat 14 ihmistä, joista valtaosa lapsia, lähellä aluetta, jota Israelin joukot kuvailivat ”humanitaariseksi vyöhykkeeksi”.
- Yli 70 prosenttia Gazan väestöstä, eli noin 1,7 miljoonaa ihmistä, on pakkosiirretty. Monet noudattivat Israelin antamia kehotuksia siirtyä etelään, ja nyt heidät on ahdettu ahtaalle pienille maa-alueille, jotka eivät kykene ylläpitämään ihmiselämää ja joista on tullut tautien kasvualustoja.
- Puolet Gazan väestöstä, eli 1,1 miljoonaa palestiinalaista, kärsii katastrofaalisesta nälästä ja nälkiintymisestä. Tämä on suurin osuus, jota nälänhätää arvioiva IPC on koskaan mitannut. Nälänhädän uhka on todellinen Pohjois-Gazassa. Koko Gazan väestö, eli noin 2,2 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta.
- Yli 70 prosenttia Gazan kodeista, suuri osa kouluista sekä vesi- ja saniteetti-infrastruktuurista on tuhottu tai vaurioitunut, mikä on jättänyt väestön lähes ilman puhdasta vettä.
- Yksikään Gazan kaistan terveydenhuoltolaitos ei ole täysin toimintakunnossa ja ne, jotka ovat yhä ainakin osaksi toimintakykyisiä, ovat ylikuormitettuja traumapotilaiden sekä lääkintätarvikkeiden ja lääkärien puutteen vuoksi. Yli 489 terveydenhuollon työntekijää on tapettu.
- Ainakin 243* avustustyöntekijää on tapettu Gazassa, mikä on enemmän kuin missään muussa konfliktissa tällä vuosisadalla.
Gaza on tänä päivänä vaarallisin paikka olla lapsi, toimittaja ja avustustyöntekijä. Sairaaloista ja kouluista ei saisi koskaan tulla taistelukenttiä. Gazaan on syntynyt äärimmäisen epätoivon tilanne, joka on saanut johtavat avustustyön viranomaiset julistamaan, ettei Gazassa ole enää edellytyksiä toimivalle humanitaariselle avustustyölle. Tilanne ei muutu ennen kuin saarto, pommitukset ja taistelut loppuvat. YK arvioi hiljattain, että humanitaarinen pääsy on tammikuussa ”merkittävästi heikentynyt”. Israelin joukot ovat toistuvasti evänneet avustussaattueilta pääsyn Wadi Gazan (Gazaa halkovan joen) pohjoispuolelle, missä ihmiset ovat suurimmassa vaarassa nälkiintyä.
Viime viikkoina korkea-arvoiset israelilaiset viranomaiset ovat alkaneet vaatia palestiinalaisten siviilien karkottamista Gazasta. Gazan sisällä tapahtuvat pakkosiirrot ja osan Gazan asukkaista siirtäminen rajan yli ilman minkäänlaisia takeita paluusta, olisivat kansainvälisen oikeuden vakava loukkaus, ja voisivat olla sotarikos.
Vaadimme välitöntä tulitaukoa ja kehotamme kaikkia valtioita pidättäytymään viemästä aseita, joita voidaan käyttää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön rikkomiseen.
YK:n turvallisuusneuvoston on täytettävä velvollisuutensa ylläpitää maailman rauhaa ja turvallisuutta hyväksymällä välittömästi toimenpiteitä, joilla lopetetaan aseiden vienti Israelin hallitukselle ja palestiinalaisille aseellisille ryhmille ja estetään toimittamasta aseita, joita saatetaan käyttää kansainvälisten rikosten toteuttamiseen.
Kaikilla valtioilla on velvollisuus ehkäistä sotarikoksia ja edistää siviilejä suojelevien normien noudattamista.
Kansainvälisen yhteisön olisi jo kauan sitten pitänyt täyttää nämä sitoumukset.
Tekstiä päivitetty:
- Tämä vetoomus julkaistiin alun perin 24. tammikuuta 2024, ja sitä kannatti 16 humanitaarista järjestöä. Julkaisemisen jälkeen yli 250 kansalaisyhteiskunnan järjestöä eri puolilla maailmaa on tukenut vetoomusta. Vetoomus on päivitetty 10. huhtikuuta 2024 vastaamaan viimeisimpiä lukuja, joihin kuuluvat kuolleiden ihmisten määrä, mukaan lukien menehtyneet lapset, avustustyöntekijät ja terveydenhuollon työntekijät sekä loukkaantuneiden määrä. Lisäksi mukana ovat viimeisimmät ruokaturvaa koskevat luvut, jotka on julkaistu Integrated Food Security Phase Classificationion toimesta.
- Alkuperäisen vetoomuksen julkaisemisen jälkeen 24. tammikuuta 2024 tapahtunutta:
- Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi 26. tammikuuta 2024 väliaikaismääräyksen, joka koskee kansanmurhan ehkäisemistä ja rankaisemista koskevan yleissopimuksen soveltamista Gazan kaistalla (Etelä-Afrikka vastaan Israel).
- Alankomaiden tuomioistuin määräsi 12. helmikuuta 2024 Alankomaiden hallituksen lopettamaan F35-hävittäjäkoneen osien toimittamisen Israeliin seitsemän päivän kuluessa, koska vaarana oli kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakava rikkominen.
- YK:n asiantuntijat julkaisivat 23. helmikuuta 2024 yhteisen julkilausuman, jonka mukaan aseiden vienti Israeliin on lopetettava välittömästi, ja totesivat seuraavaa: “Israelia koskevan asevientikiellon tarvetta lisää kansainvälisen tuomioistuimen 26. tammikuuta 2024 antama määräys, jonka mukaan Gazassa on olemassa uskottava kansanmurhan vaara, sekä siviileille siitä lähtien aiheutuneet vakavat vahingot.”
- YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 25. maaliskuuta 2024 päätöslauselman 2728, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa kuukauden kestävän ramadanin ajaksi.
- Kansainvälinen tuomioistuin antoi 28. maaliskuuta 2024 väliaikaisia lisämääräyksiä sekä huomautuksia siitä, että “nälänhätä on alkamassa”.
- YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi 5. huhtikuuta 2024 päätöslauselman, jonka mukaan “aseiden, ampumatarvikkeiden ja muiden sotatarvikkeiden myynti, siirto ja ohjaaminen miehittäjävalta Israelille on lopetettava… kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomisen sekä ihmisoikeusloukkausten estämiseksi”.
*Lisätietoja: Surmansa saaneiden avustustyöntekijöiden kokonaismäärä sisältää YK-järjestöjen, kansalaisjärjestöjen ja Palestiinan Punaisen Puolikuun työntekijät. Muissa yhteyksissä vuosittain tapettujen avustustyöntekijöiden määrät löytyvät avustustyöntekijöiden turvallisuutta koskevasta Aid Worker Security Databasesta.
Allekirjoittaneet:
- Federation Handicap International – Humanity & Inclusion
- War Child Alliance
- Christian Aid
- Norwegian People’s Aid
- Médecins du Monde International Network
- Mennonite Central Committee
- medico international
- Oxfam
- Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
- Danish Refugee Council
- Save the Children
- Plan International
- Norwegian Refugee Council
- Diakonia
- Amnesty International
- American Friends Service Committee (AFSC)
- Welfare Association
- War on Want
- War Childhood Museum Foundation
- Palestinian Farmers Union
- WESPAC Foundation, Inc.
- United Nations Association – UK
- Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
- Human Rights Sentinel
- IM Swedish Development Partner
- Firefly International
- Presbyterian Church (U.S.A.)
- Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
- Nonviolent Peaceforce
- Peace Action
- Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
- Yemen Relief and Reconstruction Foundation
- France Palestine Mental Health Network
- Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
- Syrian Network for Human Rights.
- INGO ALG CONSULTANT GROUP
- Arab Renaissance for Democracy and Development
- Global Centre for the Responsibility to Protect
- Middle East Democracy Center (MEDC)
- The National Organization of Yemeni Reporters SADA
- L’Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
- Development and Peace – Caritas Canada
- EmpowerVan
- Train of Hope Dortmund e.V.
- Jewish Network for Palestine
- مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
- PELDA
- Ina autra senda – Swiss Friends of Combatants for Peace
- Street Child UK
- Polish Medical Mission
- Peace SOS
- Gender Advisory Team, Cyprus
- Olof Palmes Internationella Center
- Cordaid
- Street Child España
- Share The World’s Resources
- Church and Peace – Ecumenical Peace Church Network in Europe
- ForcesWatch
- Vredesactie
- Terre des Hommes Netherlands
- Lawyers for Palestinian Human Rights
- Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
- Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
- PAX
- EuroMed Rights
- Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
- The Presbyterian Church in Canada
- The United Church of Canada
- Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
- CIUSSS Centre-Sud
- Centre for Feminist Foreign Policy
- The Business Plan for Peace
- Secours Catholique – Caritas France
- Danish Muslim Aid
- Peace Direct
- Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
- Israeli Committee Against House Demolitions – UK
- The Dallaire Institute for Children Peace and Security
- Creatura Think & Do Tank
- Israeli Committee Against House Demolitions – Germany
- Legal Action Worldwide (LAW)
- The Hague Peace Projects
- Anglican Pacifist Fellowship
- Nonviolence International
- Primate’s World Relief and Development Fund
- The United Church of Canada
- Institute on Statelessness and Inclusion
- The Anglican Church of Canada/L’Eglise anglican du Canada
- MADRE
- Ekō
- ReThinking Foreign Policy
- International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
- Initiatives et Changement (IofC France)
- WeWorld
- pax christi – Deutsche Sektion e.V.
- Internationale Liga für Menschenrechte
- Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
- Equal Legal Aid
- Young Christian Students Movement South Africa
- Laurentiuskonvent e.V.
- Socialist Movement of Ghana
- Swedish Fellowship of Reconciliation
- Japan Fellowship of Reconciliation
- Action Corps
- EgyptWide for Human Rights
- Pax Christi International
- International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) – Greece
- Evangelical Lutheran Church in Canada
- KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
- Committee of 100 in Finland
- Khulumani Support Group
- Amos Trust
- Sanad Basra Organization for Human Rights
- Association Pour Jérusalem (France)
- Community of Christ
- Avaaz
- Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
- Women Volunteers for Peace
- Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
- Salam For Yemen
- Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
- Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
- Culture de Palestine
- Emmaus International
- Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
- Christian Campaign for Nuclear Disarmament
- Medical Association for Prevention of War
- HelpAge International
- Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland)
- Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
- DAWN MENA
- Japan International Volunteer Center (JVC)
- NVMP-Artsen voor vrede
- ActionAid France
- Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
- Pax Christi Scotland
- Shujaa-Initiative
- Pax Christi Italia
- Pax Christi – Perú
- Center for Jewish Nonviolence
- Peace Movement Aotearoa
- Center for Peace Education, Miriam College
- Pax Christi England and Wales
- Pax Christi Aotearoa NZ
- Pax Christi Miriam College
- Welfare Association
- Age International
- Watchlist on Children and Armed Conflict
- Arms Information Centre (RIB e.V.)
- Caritas International Belgium
- Medact
- Maryknoll Office for Global Concerns
- Feminist Humanitarian Network
- Saferworld
- Mwatana for Human Rights
- The Kvinna till Kvinna Foundation
- International Alert
- CIVICUS
- Internationaler Versöhnungsbund – Deutscher Zweig e.V.
- Pax Christi USA
- Caritas Internationalis
- The United Methodist Church – General Board of Church and Society
- Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
- Humance Heal For Human Rights
- International Federation for Human Rights (FIDH)
- Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
- Yoga and Sport with Refugees
- Caesar Families Association
- KinderUSA
- Ocalenie Foundation
- Aura Freedom International
- Finnish-Arab Friendship Society
- Equal Legal Aid
- Street Child Italy
- Rebuilding Alliance
- Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
- Diversity Matters North West Ltd
- Un Ponte Per
- Friends Committee on National Legislation (FCNL)
- Terre des Hommes Italy
- Middle East Children’s Alliance
- Mercy Corps
- Permanent Peace Movement
- Seenaryo
- Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
- France Palestine Mental Health Network
- Muslim Peace Fellowship
- UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
- Protection International (PI)
- Women’s Right to Education Programme
- Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
- IANSA Women Network Nigeria
- Muslim Delegates and Allies Coalition
- Mayworks Kjipuktuk/Halifax
- Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
- Doctors Against Genocide
- The Rights Forum
- Women for Peace – Finland
- Business Plan for Peace
- Righting Relations Canada
- Foyer du Monde
- Bahrain Transparency
- Rete Italiana Pace Disarmo
- Nonviolence International
- FundiPau
- Control Arms
- Climate Refugees
- SOL Education Center
- Centre for Peace Research and Advocacy – CPRA
- Centro de Estudios Ecuménicos – México
- Daraj Media
- Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
- Mujeres para el Dialogo
- Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
- Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
- Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
- Global Thought
- American Baptist Churches USA
- Sojourners
- Migrant Roots Media
- Citizens for Just Policy
- PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
- Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
- Campaña Colombiana Contra Minas
- Vision GRAM-International
- The United Church of Christ
- Caritas Middle East and North Africa
- Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
- BDS Berlin
- SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
- Women in Black – Austria
- Collective Aid
- ReFOCUS Media Labs – Poland
- Fund for Global Human Rights
- Omega Research Foundation
- Women for Weapons Trade Transparency
- United Against Inhumanity (UAI)
- Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
- Terre des Hommes International Federation
- CCFD-Terre Solidaire
- COCASEN – Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
- CARE International
- Fundación Ser de Paz AC
- Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
- FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
- Quincy Institute for Responsible Statecraft
- MPower Change Action Fund
- Steirische Friedensplattform
- Minnesota Peace Project
- Académicos con Palestina contra el genocidio – Mexico
- Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual – Mexico
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!