Yhteistä maailmaamme on vuonna 2023 koeteltu useilla kriiseillä ja väkivaltaisuuksilla. Siitä huolimatta Amnestyn tukijat ja aktivistit ovat osoittaneet, että muutos parempaan on mahdollinen synkimmissäkin tilanteissa.
Tässä kymmenen ihmisoikeusvoittoa:
1. Yasaman Aryani on viimein vapaa
Yasaman pidätettiin, koska hän riisui päähuivinsa ja jakoi äitinsä kanssa kukkia naisille tarkoitetussa junavaunussa Teheranissa naistenpäivänä 2019. Koska Yasaman vastusti Iranin huivipakkoa, hän sai syytteet prostituutioon yllyttämisestä ja lähes 10 vuoden vankeustuomion.
Amnesty tukijoineen tarttui toimeen. Pelkästään Suomessa Yasamanin vapauttamista vaatineen vetoomuksen allekirjoitti 26 947 ihmistä, ja helmikuussa Yasaman pääsi kuin pääsikin vapaaksi.
2. Ihmisoikeustyön takia vangittu juristi Mohamed Baker vapautui vankilasta Egyptissä
Mohamedin ei olisi kuulunut virua vankilassa päivääkään. Mohamed oli yksi Amnestyn Kirjeitä vapaudelle -kampanjan kasvoista vuonna 2019. Suomessa Mohamedin puolesta vetosi 2 829 ihmistä. Maailmanlaajuisesti tukijamme tekivät Mohamedin vapauttamiseksi yhteensä 311 314 ihmisoikeustekoa.
Mohamed ja hänen vaimonsa Naema lähettivät kiitoksensa kaikille pian vapautumisen jälkeen: ”Jokainen Amnestylla teki paljon enemmän kuin oletin. En ikinä unohda, miten osoititte minulle tukeanne.”
3. Iranissa vangittu belgialainen avustustyöntekijä Olivier Vandercasteele pääsi takaisin kotiin
Olivier tuomittiin vuonna 2022 vain puoli tuntia kestäneessä oikeudenkäynnissä 40 vuodeksi vankeuteen ja 74 raipaniskuun. Olivierin perhe ja Amnestyn tukijat ympäri maailmaa vaativat Iranin viranomaisia vapauttamaan hänet. Suomessa yli 12 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Olivierin vapauttamiseksi.
Vankeudessa sinnittelyn jälkeen hän pääsi vapaaksi kesäkuun alussa. Olivierin vapautuminen oli tervetullut uutinen, mutta iloa hälvensi se, että vapauttaminen oli osa Belgian ja Iranin välistä vankienvaihtoa. Sen vuoksi ihmisoikeusloukkausten tekijöitä, tässä tapauksessa Iranin viranomaisia, ei saatu vastuuseen.
4. Ihmisoikeuspuolustajien tekaistut tuomiot kumottiin kuuden vuoden piinan jälkeen Turkissa
Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kılıç, osaston entinen toiminnanjohtaja Idil Eser sekä Özlem Dalkıran ja Günal Kurşu ovat vuodesta 2017 lähtien eläneet epävarmuudessa. Taner ja muut pyrittiin vaientamaan perusteettomilla syytteillä ja tuomioilla, jotta he eivät jatkaisi ihmisoikeustyötään.
Vuosiin on mahtunut pidätyksiä, vankeusjaksoja ja lukuisia oikeudenkäyntejä. Kesäkuussa mielivaltaiset syytteet vihdoin kumottiin, ja Taner tovereineen pääsi huokaisemaan hetkeksi helpotuksesta.
5. Suomi sai vihdoin uuden translain
Itsemääräämisoikeuteen perustuva laki sukupuolen vahvistamiseksi, eli translaki, astui voimaan huhtikuussa 2023. Itsemääräämisoikeus lain pohjana tarkoittaa, että transihmiset saavat korjattua väestötietojen sukupuolimerkinnän nopeammin ja ilman nöyryyttäviä ehtoja.
Lakiuudistusta edelsi Amnestyn ja koko kansalaisyhteiskunnan uuttera työ. Jo vuonna 2017 lähes 350 000 ihmistä ympäri maailman osallistui Amnestyn kansainväliseen kampanjaan ja tuki Suomen translain uudistamista.
Uudistettunakaan laki ei ole täydellinen, koska translasten ja -nuorten oikeutta itsemäärittelyyn ei sisällytetty mukaan. Kyseessä on silti merkittävä ihmisoikeusharppaus, jonka puolesta olemme kampanjoineet transaktivistien kanssa yli 10 vuotta.
6. Seksi vastoin toisen tahtoa on rikos – nyt myös Suomen lain mukaan
Uusi suostumuslaki tuli voimaan Suomessa vuoden 2023 alussa. Laki ankkuroi raiskauksen vapaasti ilmaistun suostumuksen puutteeseen. Toisin sanoen: vain kyllä tarkoittaa kyllä.
”Lakiuudistus pyyhkii pois vanhentuneet ja vaaralliset raiskauslait, auttaa vähentämään rikosten uhreihin kohdistuvaa stigmaa ja kitkee rankaisemattomuuden kulttuuria”, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Pia Puu Oksanen.
Historiallinen uudistus ei syntynyt tyhjästä, vaan Amnesty ja lukuisat ihmisoikeustoimijat Suomessa ovat olleet rakentamassa muutosta vuosien ajan.
7. Amnestyn mielenosoitustarkkailijat keräsivät tietoa ja suojelivat kokoontumisvapautta
Paljastimme helmikuussa raportissamme, kuinka Suomen poliisin toiminta on mielenosoituksissa epäjohdonmukaista. Vaikka ehdoton valtaosa mielenosoituksista sujuu mallikkaasti, ei poliisi aina turvaa oikeutta mielenosoittamiseen lain vaatimalla tavalla.
Tarkkailijamme olivat paikalla havainnoimassa poliisin, mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien toimintaa myös itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa, joita on puitu runsaasti julkisuudessa. Jatkamme mielenosoitusten tarkkailuja vuonna 2024, jotta Suomessa on jatkossakin turvallista osoittaa mieltä.
“Mielenosoitusoikeus on ihmisoikeus, jota hallitukset ympäri maailman pyrkivät jatkuvasti rajoittamaan. Sitä on syytä puolustaa, myös Suomessa”, kommentoi Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen.
8. ”Tiedän, etten saa apua” – Amnestyn raportti piirsi karun kuvan suomalaisen perusterveydenhuollon tilasta
Julkisten terveyspalveluiden asiakkaat kertoivat esteistä, joita he ovat kohdanneet apua hakiessaan. Terveydenhuollon ajanvaraukseen on vaikeaa saada yhteyttä, puheluihin ei vastata eikä takaisinsoittoja tule, jonot ovat kohtuuttoman pitkät ja koronapandemian myötä nopeasti edennyt digitalisaatio aiheuttaa haasteita. Se, että ei voi luottaa pääsevänsä avun piiriin, aiheuttaa ihmisissä osattomuuden kokemuksia.
”On valtava ongelma, etteivät vakavistakaan terveysongelmista kärsivät ihmiset voi luottaa siihen, että saavat apua”, Amnestyn asiantuntija Mariko Sato kuvailee.
Amnesty tarkastelee oikeutta terveyteen perus- ja ihmisoikeutena. Amnesty vaatii hallitusta parantamaan terveydenhuollon resurssointia leikkaamisen sijaan.
9. Vain kyllä tarkoittaa kyllä Alankomaissakin
Alankomaiden parlamentti äänesti heinäkuussa, että seksi ilman toiselta saatua, selkeästi ja vapaasti ilmaistua suostumusta katsotaan jatkossa raiskaukseksi.
Amnesty on työskennellyt maan seksuaalirikoslainsäädännön parantamiseksi pitkään. Alankomaiden suostumuslakikampanjointiin ovat osallistuneet niin väkivaltaa kokeneet yksityishenkilöt sekä lukuisat järjestöt yhteistyössä.
Ja yhdessä työmme tuottaa hienoja tuloksia! Alankomaiden uusi laki on jälleen yksi suuri ja tärkeä edistysaskel naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Alleen ja betekent ja!
10. Kuolemanrangaistuksesta luopuminen on lähempänä kuin koskaan Malesiassa
Malesiassa kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottaa 906 ihmistä. Maa ei ole kuitenkaan pannut täytäntöön yhtään kuolemanrangaistusta vuoden 2018 jälkeen.
Vuonna 2023 Malesia muutti lakejaan: kuolemantuomion käyttäminen kiellettiin seitsemässä sellaisessa rikoksessa, josta aiemmin on seurannut kuolemantuomio. Malesia on myös ryhtynyt muuttamaan kuolemanrangaistukseen tuomittujen henkilöiden tuomioita lievemmiksi ja jopa armahtamaan tuomittuja kokonaan.
Amnesty kokoaa vuosittain tilastot kuolemanrangaistuksen käytöstä maailmalla ja tekee töitä, jotta julma ja epäinhimillinen kuolemanrangaistus kielletään kaikkialta maailmasta. Malesiasta voi hyvinkin tulla maailman 113. valtio, joka päättää luopua kuolemanrangaistuksesta.
Jokainen lahjoitus, jokainen vetoomuksen allekirjoitus, jokainen tykkäys somessa – ne ovat merkki luottamuksesta ja siitä, että meidän on jatkossakin tehtävä kaikki voitavamme ihmisoikeuksien eteen. Kiitos meiltä kaikilta juuri sinulle. On etuoikeus kulkea rinnallasi osana tätä ihmisten liikettä. Yhdessä olemme vahvoja.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!