Qatarin jalkapallon MM-kisojen valmistelu on tuonut esiin siirtotyöläisten systemaattisen hyväksikäytön ja työolosuhteet, jotka ovat vaatineet tuhansien työntekijöiden hengen. Qatarin hallinto alkoi uudistaa työntekoon liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä vuonna 2017 mutta uudistusten toimeenpano ja valvonta on kuitenkin riittämätöntä.
Amnesty kokosi Qatarin hallitukselle 10 kohdan toimintasuunnitelman, jotta miljoonien siirtotyöläisten oikeudet paranisivat pysyvästi.
1. Loppu pakkotyölle
Moni Qatarissa työskentelevä siirtotyöläinen tekee käytännössä pakkotyötä. Vartiointialalla ja kotitalouksissa työskentelevillä on erityisen heikot työolot. Jos työnantaja pakottaa ihmisen töihin sakkojen, palkanalennusten tai passin takavarikoinnin uhalla tai kieltää häneltä vapaapäivät, kyse on pakkotyöstä. Tilanteen vakavuudesta huolimatta Qatarin hallinto ei ole puuttunut pakkotyön teettämiseen. Hallinnon pitäisi kouluttaa pakkotyöhön perehtyneitä tarkastajia, saattaa pakkotyötä teettävät työnantajat vastuuseen ja maksaa korvauksia uhreille.
2. Suojaa kotitalouksissa työskenteleville
Kotitalouksissa työskentelee runsaasti etenkin siirtotyöläisnaisia. Qatarin hallinto esitteli uuden lain kotitalouksissa työskentelevien suojaksi jo vuonna 2017, mutta lain noudattamista ei valvota. Siksi kotitalouksissa työskentelevät siirtotyöläiset ovat poikkeuksellisen haavoittuvassa asemassa. Työpäivän pituus on usein jopa 14–18 tuntia ja moni kokee työssään fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa. Qatarin hallinnon pitää rangaista hyväksikäyttöön syyllistyviä työnantajia ja parantaa kotitalouksissa työskentelevien oikeudellista asemaa työlainsäädännössä.
3. Siirtotyöläisten kuolemat on tutkittava ja lämpötilaan liittyviä sääntöjä vahvistettava
Kuluneen vuosikymmenen aikana Qatarissa on kuollut tuhansia siirtotyöläisiä ilman, että heidän kuolinsyytään on selvitetty. Ainakin sadat siirtotyöläiset ovat kuolleet äärimmäisen kuumuuden seurauksena. Hallitus ei ole tutkinut tai vahvistanut kuolemia eikä maksanut korvauksia uhrien omaisille, vaikka kuumuuden terveysriskeistä on paljon todistusaineistoa. Qatarin hallitus teki lain ulkona työskentelevien suojelemiseksi, mutta laki ei ole riittävä. Lainsäädäntöä on vahvistettava ja työolojen takia menehtyneiden kuolemat on tutkittava.
4. Työntekijöiden hyvinvointiohjelman pitää koskea kaikkia
Qatarin hallinnon ja jalkapallon MM-kisoja järjestävän komitean esittelemät hyvinvointiohjeistukset ovat parantaneet tuhansien siirtotyöläisten asemaa. Ohjeistukset koskevat kuitenkin vain hyvin pientä osaa Qatarin siirtotyöläisistä. Lainsäädännön vahvistamisen lisäksi Qatarin hallinnon pitää laajentaa työhyvinvointiohjelmia koskemaan eri aloilla työskenteleviä siirtotyöläisiä.
5. Loppu kafala-järjestelmälle
Qatarin hallinnon tekemät uudistukset ovat purkaneet sortavaa kafala-järjestelmää, jossa työntekijä on tiukasti sidottu työnantajaansa. Uudistusten ansiosta valtaosa siirtotyöläisistä voi lähteä Qatarista tai vaihtaa työpaikkaa ilman työnantajansa lupaa. Kafala-järjestelmän käytännöt kuitenkin elävät sitkeästi ja työnantajat väärinkäyttävät valta-asemaansa kontrolloimalla siirtotyöläisten elämää. Siksi viranomaisten pitää valvoa ja rangaista työnantajia, jotka hyväksikäyttävät siirtotyöläisiä.
6. Ammattiliitot ja järjestäytyminen on sallittava
Siirtotyöläiset eivät saa perustaa tai liittyä ammattiliittoihin Qatarissa. Työnantajien johtamiin liittoihin kuuluu vain kaksi prosenttia työvoimasta. Siirtotyöläiset eivät voi neuvotella yhteisistä työehtosopimuksista ja työntekijöiltä uupuu oikeudellinen suoja. Qatarin hallinnon täytyy kunnioittaa kansainvälisiä velvoitteitaan ja antaa siirtotyöläisten perustaa ja liittyä ammattiliittoihin.
7. Minimipalkkaa on nostettava
Qatarin hallinto asetti minimipalkan vuonna 2020. Siitä huolimatta siirtotyöläisille maksetaan usein liian vähän, myöhässä ja joskus palkat jäävät kokonaan maksamatta. Palkanmaksuun liittyvät ongelmat voivat ajaa työntekijän hyväksikäytön kierteeseen. Tästä aiheutuu merkittäviä haittoja siirtotyöläisille ja heidän perheilleen. Vaikka Qatarin hallinto on tehnyt runsaasti aloitteita palkkojen turvaamiseksi, ongelma on yhä merkittävän suuri. Hallinnon täytyy nostaa minimipalkan tasoa, turvata palkat tehokkaammin ja rangaista työnantajia, jotka maksavat eri suuruista palkkaa työntekijän kansalaisuudesta riippuen.
8. Rekrytointimaksuista on luovuttava
Rekrytointifirmat perivät siirtotyöläisiltä yhä kohtuuttomia rekrytointimaksuja, vaikka Qatarin hallinto on sitoutunut ongelman ratkaisemiseen. 1000–3000 dollarin rekrytointimaksu voi sitoa siirtotyöläisen työnantajaansa kuukausiksi tai jopa vuosiksi, ja altistaa työntekijän hyväksikäytölle sekä pakkotyölle. Qatarin hallinnon pitää tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa, jotta siirtotyöläiset eivät joudu maksamaan työpaikasta Qatarissa.
9. Oikeusjärjestelmää vahvistettava
Qatarin hallinto perusti uuden työtuomioistuimen siirtotyöläisten oikeudellisen aseman parantamiseksi. Se on ratkaissut joitakin palkkoihin liittyviä ongelmia, mutta käsittelyt ovat usein myöhässä ja puutteellisia. Työtuomioistuimeen pitää nimittää lisää tuomareita ja niissä pitää käsitellä maksamattomien palkkojen ohella myös muita ihmisoikeusloukkauksia. Tuomioistuimen pitää käsitellä myös kollektiivisia valituksia ja maksaa korvauksia myös menneistä ihmisoikeusloukkauksista.
10. Korvauksia niille, joiden oikeuksia on loukattu
Qatarin siirtotyöläiset ovat menettäneet paljon – rahaa, vapauden, jopa hengen. Qatarin hallinnon pitää lunastaa lupauksensa siirtotyöläisten oikeuksien parantamisesta ja jatkaa työtä myös jalkapallon MM-kisojen jälkeen. Qatarin ja Fifan pitää maksaa korvauksia ihmisoikeusloukkauksista kärsineille ja uhrien läheisille.