Tietoa Amnestysta
Mikä Amnesty?
Amnesty International on vuonna 1961 perustettu kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on noin kymmenen miljoonaa jäsentä ja tukijaa yli 150 maassa.
Järjestön tavoitteena on maailma, jossa YK:n ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille.
Amnestyn tarina alkaa
Amnesty Internationalin tarina sai alkunsa keväällä 1961, kun brittijuristi Peter Benensonin ”The Forgotten Prisoners” -artikkeli julkaistiin The Observer -sanomalehdessä. Benenson haastoi artikkelissaan lukijoita tekemään puolueetonta ja rauhanomaista työtä kuuden mielipidevangin vapauttamiseksi. Maaperä haasteelle oli otollinen ja muutamassa vuodessa yhden miehen vetoomuksesta syntyi tuhansien ihmisten joukkoliike.
Amnesty nyt
Nyt liki 60 vuotta myöhemmin Amnesty on kasvanut tukijamäärältään maailman suurimmaksi ihmisoikeusjärjestöksi. Järjestö jatkaa edelleen kamppailua yksittäisten ihmisten puolesta, minkä lisäksi se vaikuttaa niin globaaleihin sopimuksiin kuin kansallisiin lakeihin ja käytäntöihin.
Amnestyn monet tehtävät
Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa.
Järjestöllä on ollut merkittävä rooli muun muassa
- kidutuksen kieltämisessä kaikkialla maailmassa
- kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamisessa
- asekauppasopimuksen aikaansaamisessa
- kuolemantuomion käytön merkittävässä vähentymisessä.
Amnesty on myös tuonut naisiin kohdistuvan väkivallan esille ihmisoikeuskysymyksenä ja tehnyt tehokasta työtä sen torjumiseksi.
Vuonna 1977 Amnesty International sai Nobelin rauhanpalkinnon.
Amnesty tekee laajaa tutkimustyötä eri maiden ihmisoikeustilanteesta. Tietojen perusteella Amnesty esittää eri maiden hallituksille ja viranomaisille konkreettisia suosituksia ongelmien ratkaisemiseksi.
Kampanjointi pitää sisällään esimerkiksi säännöllistä yhteydenpitoa viranomaisiin ja poliitikkoihin, tiedon levittämistä, asenteiden muokkaamista ja ihmisoikeuskasvatusta.
Samaan aikaan Amnesty toimii aktiivisesti yksittäisten, vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi joutuneiden ihmisten tilanteen parantamiseksi.
Näin Amnesty työskentelee
Amnestyn tutkijat seuraavat ihmisoikeuksien toteutumista ja kehittymistä, paljastavat piiloon jääviä ihmisoikeusloukkauksia ja tuottavat tutkimuksestaan raportteja.
Amnesty on historiansa aikana vaikuttanut lukuisten konkreettisten ihmisoikeussopimusten ja lakimuutosten syntyyn ja ollut sen myötä mukana luomassa globaalia ihmisoikeusjärjestelmää.
Osastomme ympäri maailman tekevät kampanjoita, mediatyötä ja viestintää, jotta paha saa palkkansa.